Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog

FlashMediterraan dieet onderuit

Eten zoals de volkeren aan de Middellandse Zee deden of doen mocht eindelijk gezond heten na de beroemde Predimedstudie. Het bewijs werd teruggetrokken en gecorrigeerd opnieuw gepubliceerd. De grote medische en voedingswetenschapscriticus John Ioannidis heeft daar weer kritische opmerkingen bij. Waarschijnlijk kunnen nog veel meer voedingswaarheden in de kachel of met de Titanic maar beter verdwijnen naar de diepte van de zee, zegt oud-voedingsprofessor Martijn Katan.BMJ - PREDIMED trial of Mediterranean diet: retracted, republished, still trusted?
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument
 • #4
 • 12 feb '19
 • 22:34

Frank #3, klopt, maar het artikel heeft slechts betrekking op het dieet. De hele dag op het land werken en je bijna uitsluitend lopend of op een ezel verplaatsen hoort er ook bij en ook geen glyfosaat maar schoffelen, geen TV, geen sociale media maar sociale mensen.....

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer Land- en tuinbouw
 • #3
 • 12 feb '19
 • 22:18

#Joep (ik kan hier niet nummeren), met de toevoeging dat je dan ook de mediterrane leefwijze moet volgen. Dus niet dat op-de-minuut-gejakker van de noordwesterling (van hen uit gezien). En dan ook met bijbehorend klimaat (siesta tijdens de middaghitte, wie doet dat in Nl?).

Joep Goossens
Joep Goossens Consument
 • #2
 • 12 feb '19
 • 21:54

Weer dat gemoderniseerde mediterraan dieet!
Het mediterrane dieet is een voedingsconcept dat je levenslang zou moet volgen.
De westerse term 'mediterraan dieet' is een aanpassing waar m.i. enkele belangrijke nutriënten-rijke producten uit zijn verwijderd die oorspronkelijk dagelijks een leven lang werden genuttigd zoals:

- Mediterrane kruiden, liefst vers en dagelijks. Heel veel dagelijkse kruiden die o.a. veel Carvacrol en Thymol bevatten. Zoals oregano, tijm, rozemarijn, lavendel, maar we vinden ze te penetrant en laten ze daarom gemakshalve weg net zo als knoflook. Volgens NCBI: Oregano, Carvacrol, Thymol.

- Goede olijfolie als aanzienlijk deel van de dagelijkse calorie inname, bij iedere maaltijd, met een aantal gezondheidseffecten van de kleine bestanddelen zoals Tocoferolen (vit, E), Fenolen, Squaleen, Sterolen (ß-sitosterol) en Oleocanthal. Deze laatste zit vooral in Agoureleo, de olijfolie geproduceerd uit onrijpe, dus groene olijven die helaas beperkt houdbaar en beperkt leverbaar is. De smaak is pittig, peper-achtig door de aan ibuprofeen verwante stoffen.
Meer over die kleine stofjes in olijfolie op Food-info*): Deel 1 en Deel 2 (Nederlandstalig).

- Geen of weinig koemelk maar wel geitenmelk- of schapenmelk producten. In het seizoen melkzure producten als yoghurt, 's winters kaas. Geitenmelk van buitengeiten bevat vier keer zoveel vitamine A en twee keer zoveel vitamine D dan koemelk. Verder bevat geitenmelk het dubbele aan waardevolle mineralen. Klachten als koemelkallergie, astma, eczeem, acne, migraine, darm- en gewrichtsklachten kunnen verdwijnen als geitenmelk in plaats van koemelk wordt gebruikt. Dit komt vooral door de eiwitsamenstelling die anders is.
'Goat’s milk is closest in structure to human milk. The fat globules are smaller, which aids in digestion. Most infants allergic to cow’s milk were able to drink goat’s milk with absolutely no allergic reaction!'

- Schapenmelk rijk aan magnesium en calcium.
Veel meer vit.A, D, E, C, Riboflavin, B6, B12, B3, B2, B5, B11 (foliumzuur) dan in koemelk.
Gezien op: Woodlands dairy

- Zeezout wordt dagelijks aan de voeding toegevoegd, heeft een zeer grote verscheidenheid aan mineralen en sporenelementen. Let op, voor ons dieet is extra jodiumverrijking nodig.

*Food-Info.net is a project, initiated and run by the Wageningen University and supported by the Food-Info Foundation (Stichting Food-Info). The site is non-commercial and all responsibility on content and lay-out is with the university partners.

Huib Stam
Huib Stam Journalistiek rond voeding en voedsel
 • #1
 • 12 feb '19
 • 18:16

Altijd leuk om professor Katan zo geestig en scherp het werk van anderen te zien dissen. Zo gretig, met een stevige metafoor. Titanic vs Predimed/mediterraan. Stilisten komen heel ver.
Ik ben het graag met hem eens.
Maar.
Wanneer komt hij zelf nou een keertje uit de kast? Driekwart van zijn onderzoek is achterhaald. Het beste staat overeind, transvetten, niet die onzin over filterkoffie.
Door betere onderzoekmethodes en door minder Wageningse bias is er veel veranderd. Wat een schitterend verhaal zit daar in. De ontwikkeling van het onderzoek, het Zoeken naar de Waarheid. Leg uit welke technieken er destijds waren. Waarom je op tv kwam [mooie baard] bij Henny Huisman om te adviseren waarom je niet meer dan 2 eieren per week mag eten.
En leg uit waarom dat hele verhaal niet klopt.
bron

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Je moet ingelogd zijn om te reageren en duimen uit te kunnen delen.

Log nu in! Heb je nog geen account, meld je dan nu aan!

Lees Gespreksregels, de 'appeltjes' & de ambitie van Foodlog voor meer informatie over hoe je dit doet en hoe je je bijdrage aan Foodlog kleur kunt geven.