5
Fotocredits: 'Mayonaise', MariaPolna, via PxHere

Flash GezondheidMayonaise laat ouderen makkelijker echt eten

Bij kinderen gaan groenten net iets beter naar binnen met een lik mayonaise. Het is een bekende oplossing voor ouders met kieskeurige kinderen. Maar wist je dat dit trucje ook bij ouderen werkt?

Uit een Japans onderzoek van Kewpie (een Japans mayomerk) en Wayo (niet Majo's dus) Women's University blijkt namelijk dat ook ouderen door wat mayonaise meer echt in plaats van gepureerd eten naar binnen kunnen werken.

Kauw- en slikproblemen komen veel voor onder ouderen en kunnen tot ondervoeding leiden. Door een beetje (vette) mayonaise op harde groenten als kool of droge dingen als een gekookt eitje te smeren, worden het gemakkelijk om deze door te slikken.

Aan het onderzoek deden 71 volwassenen van middelbare en oudere leeftijd mee, waarvan 10 personen moeite hadden met kauwen en 61 niet. De deelnemers keken naar de consumptie van 4 producten die ouderen lastig te eten vinden: aardappelen, gekookte eieren, tonijn en kool. Met mayonaise of dressing erbij scoorden alle voedingsmiddelen stukken beter op het gebied van kauw- en slikgemak. Door de toevoeging van mayonaise of een andere dressing konden de mensen met kauwproblemen net zo makkelijk eten als deelnemers zonder kauwproblemen.

Dat dagelijks een forse lik mayonaise misschien toch wat minder goed is voor de gezondheid, daar hebben we het dan maar even niet over.

Research confirms mayonnaise helps ease vegetable consumption for the elderly, 22 nov 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #5
  • 3 dec '24
  • 18:15

Nog maar een stevige misvatting dan?

‘Mayonaise bestaat vooral uit vet: meestal koolzaadolie, raapzaadolie of zonnebloemolie. Onverzadigde vetten die prima passen in een gezond voedingspatroon.’

Hartaandoeningen en kanker zijn twee van de belangrijkste moordenaars in de wereld, en Linolzuur (Ω-6) levert een belangrijke bijdrage aan beide dodelijke aandoeningen. Een van de eerste dingen die gebeurt bij atherosclerose – de voorloper van hartaandoeningen – is dat onze macrofagen (soort van witte bloedcellen) veranderen in schuimcellen — in wezen een macrofaag gevuld met vet en cholesterol.

Atherosclerotische plaque is in feite dode macrofagen en andere soorten cellen geladen met cholesterol en vet. Daarom wordt hartziekte toegeschreven aan verzadigd vet en cholesterol. Nieuwsgierige onderzoekers hebben echter ontdekt dat om schuimcellen te vormen, het LDL (low density lipoprotein cholesterol) moet worden geoxideerd, en dat is precies wat zaadoliën juist doen.

Zaadoliën zorgen ervoor dat het LDL oxideert, waardoor schuimcellen ontstaan. LDL wekt dus op zichzelf geen atherosclerose op en is daarom geen ‘gevaarlijk cholesterol’. De gevoeligheid van LDL voor dit oxidatieve proces wordt beheerst door het Linolzuur-gehalte van een dieet. Overtollige Meervoudige Onverzadigde Vetzuren maken celmembranen ook kwetsbaarder, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden beschadigd door oxidatie.

Zaadoliën leveren ook een belangrijke bijdrage aan kanker. Nog sterker: in feite is het een trefzekere manier om kanker op te wekken in veel diermodellen om ze met zaadoliën te voeren. Dieren ontwikkelen doorgaans kanker zodra de Linolzuur in hun dieet al 4% tot 10% van hun energie inname bereikt.

De meeste mensen halen tegenwoordig al ongeveer 30% van hun totale dagelijkse calorieën uit zaadoliën – ver boven de veiligheidsdrempel voor deze vetten – althans op basis van laboratoriumonderzoek bij dieren. Honderd jaar geleden kregen we doorgaans minder dan 2% van de calorieën in de vorm van Linolzuur. Meer is ook niet nodig.

Er zijn zelfs aanwijzingen dat het elimineren van zaadoliën uit ons dieet het risico op zonnebrand drastisch zal verminderen en het risico op huidkanker zal verlagen, omdat gevoeligheid voor UV-stralingsschade wordt beheerst door hoeveel Linolzuur er in iemands huid zit.

Wendeline van den Nagel
  • #4
  • 3 dec '24
  • 10:06

Ik zie in dit stuk en in de reacties een paar stevig misvattingen verschijnen:
- de voedingsrichtlijnen zijn opgesteld voor gezonde mensen tussen de 18 en 65 jaar. Ouderen met kauw- en slikproblemen horen nadrukkelijk NIET tot deze doelgroep, de voedingsrichtlijnen zijn dus niet op hen van toepassing.
- er bestaan geen ongezonde of gezonde voedingsmiddelen, er bestaan wel ongezonde of gezonde voedingspatronen. Mayonaise is een voedingsmiddel en kan dus in een ongezond voedingspatroon passen maar ook in een ongezond voedingspatroon.
- de aanname dat mayonaise ongezond is, stamt uit de tijd dat de focus lag op vetarm eten. Maar inmiddels wordt onderscheid gemaakt tussen gezonde en ongezonde vetten. Mayonaise bestaat vooral uit vet: meestal koolzaadolie, raapzaadolie of zonnebloemolie. Onverzadigde vetten die prima passen in een gezond voedingspatroon. Verder nog wat conserveermiddel en emulgator, en een schepje suiker, en er is in de supermarkt mayonaise te koop zonder suiker en zonder zoetstof. In tegenstelling tot ketchup, qua samenstelling een volledig ander product met tot wel 50% suiker en geen vet. Tomatenjam dus eigenlijk. Volgens de huidige voedingsrichtlijnen kan je beter mayonaise op je brood smeren dan boter.
- vet bevat veel calorieën, en die kunnen ouderen met een risico op ondervoeding goed gebruiken. Als je te zwaar bent is het wellicht verstandig te matigen met vetten.
- kortom: een flinke lik mayonaise door de groente om de voedingsinname van ouderen met een groot risico op ondervoeding flink op te krikken is om bovengenoemde redenen een prima interventie.

https://www.iamafoodie.nl/mayonaise-is-ten-onrechte-in-het-verdomhoekje-gekomen/

Marjan van Lunteren
  • #3
  • 26 nov '24
  • 12:48

Als het om de smeuigheid van het eten gaat, hoeft niet perse mayonaise gebruikt te worden, toch? En als mayonaise helpt om "gewoon" eten makkelijker weg te krijgen hoeven we dat eten hoeft toch ook niet perse helemaal glad te pureren? Zorgen dat het goed gaar is en in een saus verwerken zou ook kunnen werken. Straks komt Heinz ook met een onderzoek waarin tomatenketchup de hemel wordt ingeprezen.

Nico Gerrits
Nico Gerrits Natura2000
  • #2
  • 23 nov '24
  • 14:32

Ben ik helemaal voor: Olvaritisatie van de avondmaaltijd.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 22 nov '24
  • 14:44

"Kauw- en slikproblemen komen veel voor onder ouderen. Met een beetje mayonaise op harde groenten, wordt het gemakkelijk om deze door te slikken."

Ik denk toch dat pureren veel beter is dan mayonaise te gebruiken om kunnen schrokken, buikpijn krijgen en veel winden laten.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.