Nog maar een stevige misvatting dan?
‘Mayonaise bestaat vooral uit vet: meestal koolzaadolie, raapzaadolie of zonnebloemolie. Onverzadigde vetten die prima passen in een gezond voedingspatroon.’
Hartaandoeningen en kanker zijn twee van de belangrijkste moordenaars in de wereld, en Linolzuur (Ω-6) levert een belangrijke bijdrage aan beide dodelijke aandoeningen. Een van de eerste dingen die gebeurt bij atherosclerose – de voorloper van hartaandoeningen – is dat onze macrofagen (soort van witte bloedcellen) veranderen in schuimcellen — in wezen een macrofaag gevuld met vet en cholesterol.
Atherosclerotische plaque is in feite dode macrofagen en andere soorten cellen geladen met cholesterol en vet. Daarom wordt hartziekte toegeschreven aan verzadigd vet en cholesterol. Nieuwsgierige onderzoekers hebben echter ontdekt dat om schuimcellen te vormen, het LDL (low density lipoprotein cholesterol) moet worden geoxideerd, en dat is precies wat zaadoliën juist doen.
Zaadoliën zorgen ervoor dat het LDL oxideert, waardoor schuimcellen ontstaan. LDL wekt dus op zichzelf geen atherosclerose op en is daarom geen ‘gevaarlijk cholesterol’. De gevoeligheid van LDL voor dit oxidatieve proces wordt beheerst door het Linolzuur-gehalte van een dieet. Overtollige Meervoudige Onverzadigde Vetzuren maken celmembranen ook kwetsbaarder, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden beschadigd door oxidatie.
Zaadoliën leveren ook een belangrijke bijdrage aan kanker. Nog sterker: in feite is het een trefzekere manier om kanker op te wekken in veel diermodellen om ze met zaadoliën te voeren. Dieren ontwikkelen doorgaans kanker zodra de Linolzuur in hun dieet al 4% tot 10% van hun energie inname bereikt.
De meeste mensen halen tegenwoordig al ongeveer 30% van hun totale dagelijkse calorieën uit zaadoliën – ver boven de veiligheidsdrempel voor deze vetten – althans op basis van laboratoriumonderzoek bij dieren. Honderd jaar geleden kregen we doorgaans minder dan 2% van de calorieën in de vorm van Linolzuur. Meer is ook niet nodig.
Er zijn zelfs aanwijzingen dat het elimineren van zaadoliën uit ons dieet het risico op zonnebrand drastisch zal verminderen en het risico op huidkanker zal verlagen, omdat gevoeligheid voor UV-stralingsschade wordt beheerst door hoeveel Linolzuur er in iemands huid zit.