1
Fotocredits: 'Repen van Mars met de 'oude' verpakking', Alexas_Fotos, via Pixabay

Flash VoedselketenMars in papier, maar plastic zou beter zijn

Mars experimenteert met papieren wikkeltjes rondom de bekende snoeprepen bij 500 Tescowinkels in het Verenigd Koninkrijk. ‘Recyclable paper-based packaging', staat er op de verpakking. Die zou milieuvriendelijker zijn dan plastic. Het bedrijf wil het dagelijkse gebruiksgemak van verschillende nieuwe verpakkingen testen.

Niet iedereen is gediend van dit soort papieren initiatieven. Op bijvoorbeeld LinkedIn klinkt een tegengeluid van een zelfverklaard plasticenthousiasteling, werkzaam in de plasticindustrie.

Volgens hem hebben LCA’s aangetoond dat papier maken bomen vernietigt, meer CO2 uitstoot en meer water gebruikt dan het maken van plastic. Hij wijst er ook op dat veel papieren verpakkingen een laagje plastic bevatten om het voedsel langer mee te laten gaan. Dat maakt recyclen lastig. Voedselconcerns zouden moeten stoppen met het pamperen van de anti-plasticbeweging. Hij sluit af met een hartekreet: "Omarm plastic en recycle deze waardevolle en circulaire grondstof die het zonder twijfel is!”
Mocht dat argument je overtuigen omdat papier met dat laagje plastic niet te recyclen is en papier toch bomen kost, terwijl je plastic wél eindeloos kunt recyclen ... lees dan ook dit nog even: Plasticrecycling blijkt bron van microplastics en gif.

Hooguit 2 Marsen per jaar en dus veel minder verpakkingen, is in ieder geval een goede en gezondere oplossing. Dat staat als een paal boven water.

The Guardian - Mars bar wrappers changed to paper from plastic in UK trial, 31 mei 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 1 jun '23
  • 12:22

Er is maar 1 echte milieuvriendelijke oplossing.
Geen papieren wikkels die 100% bedrukt zijn, ook geen kunststof wikkels, gewoon géén verslavende suikerbommen produceren. 'Milieuvriendelijk' heeft ook op de gezondheid van de mens betrekking!

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.