Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog
5
Fotocredits: Fort Negen, Huib Stam voor FL Media

FlashMaisbrood verdwijnt

Zeventig procent van de Nederlandse consumenten kopen brood op kleur. Hoe donkerder, hoe beter, toch? Vanaf 1 juli gaat ook de naam van een brood (inclusief stokbrood, vruchtenbrood, suikerbrood, melkbrood, kleinbrood of pita) consumenten helpen een goede keus te maken. Bakkers hebben twee jaar lang de tijd gehad om hun broden te hernoemen volgens het nieuwe Warenwetbesluit Meel en Brood. Ook al haal je al sinds jaar en dag een tijgerbrood en een volkorenbrood, vanaf volgende week krijgen die de toevoeging 'heel wit tarwebrood' en 'heel volkorenbrood met spelt, rogge, zaden en pitten'. En je halfje maïsbrood dan? Dat blijkt een halfje 'wit tarwemaïsbrood'. Het Nederlands Bakkerij Centrum is trots dat de bakkers de slag gemaakt hebben. "We geloven erin dat deze transparantie ervoor zorgt dat brood weer wordt gezien als goed, gezond en eerlijk product.”

Dossier Warenwetbesluit Meel en brood | NBC, 23 jun 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, . . .
  • #5
  • 26 jun '22
  • 18:48

Verbrande braadboter misschien? Slaat ook nergens op. Van vezelbruin van Hoogvliet moet je het ook al helemaal niet hebben: tarwebloem dus witmeel is the main ingredient. Hier is brood zonder fratsen.

Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
  • #4
  • 26 jun '22
  • 16:05

#3 Volkorenbrood wordt met uitsluitend volkorenmeel van de hele tarwekorrel gemaakt, dus niet met allerlei (gebroken) granen. Deze aanduiding is wettelijk beschermd en staat in de warenwet. Al het andere brood is qua ingrediënten vogelvrij. Ik heb geen flauw idee wat jij met "gebrand broodboter" bedoelt, maar als het iets als beurre noisette is, dan wordt dat zeker niet gebruikt. Brood donkerder kleuren gebeurt met gebrande mout, gebrande suiker en of roggemeel.
Vezelbruin van Hoogvliet heeft al dat heerlijks:

Ingredienten: TARWEbloem, water, volkorenTARWEmeel, TARWEvezel, inuline, gist, GERSTemoutmeel, bakkerszout, ROGGEbloem, TARWEbloem (voorverstijfseld), rietsuiker, plantaardige olie (raapzaad), kaliumchloride, meelverbeteraars (E300, E920), TARWEmoutmeel, emulgator (E322), TARWEmout, aroma (GERST), ijzer(II)sulfaat, suiker (gebrand), vitamine B1 .

bron

Ted de Laat
Ted de Laat voorheen Food- en agri-economie, nu onderwijs
  • #3
  • 26 jun '22
  • 14:45

Jammer dat er niet echt goed volkorenbrood (dus echt met allerlei (gebroken) granen. Veel brood (juist ook bij gemiddelde warme bakker) is gekleurd door een gebrand broodboter te gebruiken. Eigenlijk worden we daardoor al jaren enorm mee genept. Ik koop dus maar een Vezelbruin van Hoogvliet. Bij een bakker (op Pandabrood) nooit echt een goed grof volkorenbrood kunnen vinden. Ook die zgn. ambachtelijke (met Belgische allures) bakken helaas showroom met erg veel zout.
Hopelijk dat dit initiatief weer eerlijk brood laat aanbieden

Astrid Spijkers
  • #2
  • 23 jun '22
  • 12:31

Dat hoop ik ook Harry, het maisbrood van de AH is het enige wat mijn vader lekker vind, ik ook trouwens, maar ik eet nauwelijks brood, een halfje ligt bij mij al gauw een jaar in de vriezer eer het een keer op is. Ik las de kop en was al bang dat maisbrood helemaal zou verdwijnen, gelukkig niet.

Harry Romijn
Harry Romijn Levensmiddelenhandel
  • #1
  • 23 jun '22
  • 12:22

Men houdt toch wel de doorzichtige verpakking, he. Dan kan ik tenminste het verschil tussen tijgerbrood en gewoon wit brood zien.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.