6
Fotocredits: Sticker FDF, FDF

FlashMaandag boerenguerrilladag

Dinsdag aanstaande stemt de Tweede Kamer over de stikstofplannen van minister Van der Wal. De grote boerendemonstratie van 22 juni jongstleden heeft in de Kamer de coalitie niet van gedachten doen veranderen. De plannen blijven van kracht. Voor voorman Mark van den Oever van de Farmers Defence Force is dat reden om op te roepen tot massale ongecoördineerde actie. Zijn organisatie kan er dan niet op aangesproken worden door de autoriteiten. In een wat verwarrend geformuleerde boodschap roept hij als het ware op tot een boerenguerrilla die door heel Nederland tot verstoringen kan leiden.

Rijkswaterstaat laat alvast weten de politie te zullen bellen als boeren zich met trekkers op snelwegen vertonen.

Onderwijl laten peilingen zien dat de eenmansfractie van de BoerBurgerBeweging in de peilingen inmiddels op 18 zetels staat, 3 minder dan de VVD die vorige week na de boerenactie en Kamerdebatten over stikstof 6 zetels in de peilingen moest inleveren. Dat zou kunnen wijzen op sympathie voor de boeren onder het brede publiek. Hoogleraar sociale verandering Jacqueline van Stekelenburg (VU) reageerde in de NRC op de steun van het publiek (> 50%) voor de actie van de boeren: "De boeren staan te boek als collectieve identiteit van harde werkers die voedsel verschaffen en dat wekt sympathie. Zolang dat beeld domineert, kan het publiek de verstoring van de openbare orde best lang aan. Dat protest moet dan wel binnen de grenzen van de wet blijven. Zodra geweld wordt gebruikt of politici thuis worden opgezocht, voelt dat bij het publiek niet goed en daalt de sympathie.”
AD - Massale boerenactie maandag: Overlast niet uitgesloten, Rijkswaterstaat belt politie bij trekkers op snelwegen, 26 jun 2022
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jan Peter van Doorn
Jan Peter van Doorn Marketing en reclame
 • #6
 • 28 jun '22
 • 10:05

Jos #2 waarom denk je dat hij dat zal doen?

Piet Keijzer
Piet Keijzer plantenvermeerdering
 • #5
 • 28 jun '22
 • 0:42

#3
Wie luistert er naar de Groningers?
Wie luistert er naar de toeslagenouders?
Etc, etc, ...
Sympathie verandert niets.

Piet Hoogland
Piet Hoogland land- en tuinbouw
 • #4
 • 27 jun '22
 • 12:05

Het gaat nu ook om boerenleiderschap. Je wordt tegenwoordig als boerenleider alleen door media en regering geaccepteerd wanneer je niet de spreekbuis bent van boeren, maar van de media en regering. Zodra je als boerenleider de spreekbuis probeert te zijn van boeren, dan wordt door media en regering alles uit de kast gehaald om je als boerenleider in een verdomhoekje te drukken.
Wanneer het zo moet heeft het geen zin om boerenleider te zijn.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
 • #3
 • 27 jun '22
 • 10:46

#1, idd ej, het zijn zinloze acties. De boeren hebben geen plan waarmee ze tot een vergelijk kunnen komen en zullen uiteindelijk buiten de deur worden gezet, net zoals in Frankrijk de sympathie voor de gele hesjes verdween.

Agractie roept de minister op om in laatste instantie te luisteren naar de boeren. Maar waar moeten de regering en wetgever naar luisteren?

Ik word een beetje moe van al die zelfmoordacties, want dat zijn het. Ook word ik moe van al die journalisten en opiniemakers die maar blijven vertellen dat boeren die stoppen dubbel en dwars miljonair zijn. Voor de oudere generatie klopt dat; voor de jongere zeker niet altijd. Maar wat ze ook vergeten: het is familiebezit en dat heeft een andere dan economische waarde. Daarom leven vooral de melkmiljonairs (op hun balans) vaak van een inkomen van 35k per jaar bij een werkweek van een uur of 60-80.

Jos van Vonderen
Jos van Vonderen Land- en tuinbouw
 • #2
 • 27 jun '22
 • 9:19

ej, wanneer Omtzigt besluit zich aan te sluiten bij BBB dan zou dat zomaar de grootste partij van NL kunnen worden.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.