0
Fotocredits: 'Matsusaka Beef Sushi', Andrew Currie CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

FlashMaagdelijk Wagyu op zoek naar nieuwe markt

Een van de duurste en exclusiefste stukjes vlees mag Japan uit. Het gaat om Wagyu en dan wel om Matsusaka-beef van zwarte koeien uit de Mie regio. Het zou de allerbeste Wagyu zijn.

Voor het vlees worden alleen koeien - geen stieren - waar nog niet mee gefokt is gebruikt. De slacht is pas op driejarige leeftijd en jaarlijks worden er slechts 8.000 runderen verwerkt voor consumptie.

Maar ook Japanners laten rood vlees vaker links liggen. De recente trend in Japan is om om gezondheidsredenen minder rood vlees en vlees met een hoog vetgehalte te eten. Tel daar de vergrijzing bij op. De keten voorziet een dalende binnenlandse vraag de komende jaren. Daar willen ze niet op wachten en dus mag het exclusieve stukje vlees het land uit. Het quotum voor de export van het vee gaat omhoog: van 24 in 2022 naar 700 in 2024.

Je zal er geen biefstukje van kunnen kopen bij de slager. Zelfs niet bij je vleesjuwelier. Daar is het vlees te duur voor. De producenten mikken op high-end restaurants met Japanse koks die weten hoe ze met het vlees kunnen omgaan. Het maagdelijke vlees moet natuurlijk wel exclusief blijven.

Japan is een importerend landbouwland dat zich zorgen maakt over zijn voedselsouvereiniteit. Opvallend dus dat het gaat exporteren, zelfs al is dit vlees net als Château Pétrus of een Rolls Royce buiten bereik voor gewone stervelingen.

South China Morn. Post - Wagyu producers seek to beef up exports as Japanese eat less red meat, 11 mrt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.