0
Fotocredits: 'Bee with pollen', orangeaurochs

FlashLuisteren naar insecten rond de boerderij

Op varkensboerderijen apparaten installeren die naar insecten luisteren. Dat heeft Cranswick, een Britse producent van varkensvlees, gedaan.

Het apparaat luistert naar de vriendelijke vrouwennaam Polly, die staat voor bestuiver. Ze is een geautomatiseerd, schaalbaar, niet al te duur luisterapparaat dat monitort hoeveel bestuivende insecten rond de boerderij vliegen. Polly meet geluid, maar ook temperatuur, licht en vochtigheid.

Casey Woodward, oprichter en directeur van Agrisound, de producent van Polly, legt uit dat de Polly’s geïnstalleerd worden op belangrijke plekken rondom de boerderijen en dan 24/7 luisteren naar insectengeluiden.

Met behulp van geavanceerde geluidsanalyse worden de data omgezet in scores voor de insectenactiviteit. Die gaan naar de cloud, zodat een boer ze met een app kan bekijken. Daar kan de boer ook suggesties lezen om het aantal bestuivers te verhogen, bijvoorbeeld door het zaaien van wilde bloemen.

De technologie is breed inzetbaar en werd bijvoorbeeld ook al gebruikt in een historische tuin. Daar was het onderzoek deel van een breder project om de effecten van klimaatverandering op de tuin in kaart te brengen.

Farmers Weekly - Insect listening devices installed on pig farms - Farmers Weekly, 26 jan 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.