1
Fotocredits: Johan Remkes op 5 oktober, Foodlog Media

FlashLTO-boeren geven Remkes ‘zesje’

Een krappe voldoende, dat geven de boeren en tuinders die lid zijn van LTO, het rapport 'Wat wel kan' van Johan Remkes. Tijdens de vandaag afgeronde ledenraadpleging vulden van de 30.000 LTO-leden ruim 2.400 de vragenlijst in.

De hoogste score (6,7) kreeg het feit dat Remkes breder heeft gekeken dan alleen de natuurdoelen. De laagste score (4,6) is weggelegd voor de door hem voorgestelde zonering. Het landbouwakkoord kan ermee door bij de LTO-leden, met de kanttekening dat "het slagen van een dergelijk akkoord afhangt bij wie de regie komt te liggen". Remkes' voorstel om op termijn de kritische depositiewaarde uit de wet te halen krijgt een 6, waarbij veel boeren zich afvragen wat het alternatief gaat zijn. Het tijdspad tot 2030, met de ijkmomenten in 2025 en 2028, krijgt een 5 als rapportcijfer.

Voor wat betreft de piekbelasters en de korte termijn aanpak daarvan, lijkt er vooral opluchting te heersen dat er geen generieke maatregelen zijn voorgesteld. Opvallend: 1% van de respondenten zegt zeker te weten een piekbelaster te zijn, bijna de helft zegt niet te weten of ze piekbelaster zijn, en 50% verwacht geen piekbelaster te zijn.

Nieuwe Oogst - LTO-leden: rapport Remkes krijgt zesje, 11 okt 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Cécile Janssen
Cécile Janssen Eindredacteur / eigenaar, Foodlog
  • #1
  • 12 okt '22
  • 14:32

"Ik had zelf nog een lager cijfer verwacht", zegt LTO-voorzitter Sjaak van der Tak op BNR. Volgens Van der Tak is de stemming naar het kabinet, na 7 jaar zwalken en onduidelijkheid, "gewoon heel slecht" en blijkt uit dit cijfer dat Remkes "het toch wel goed gedaan heeft".

De rapportcijfers bewegen zich tussen de 4,8 en 6,5, behalve met betrekking tot de piekbelasters. "Daar worden enen en tweeën gegeven als mensen denken dat zij zelf als 'piekbelaster' worden aangemerkt, terwijl boeren die niet in de buurt van een Natura 2000-gebied zitten het beter beoordelen."

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.