1
Fotocredits: 'Great barrier reef', via Wikimedia

FlashBedreigd maar niet ‘bedreigd werelderfgoed’

Al 40 jaar staat het Great Barrier Reef op de Werelderfgoedlijst van Unesco. En daar blijft het grootste koraalrif ter wereld nog zeker twee jaar op staan. Tot opluchting van de Australische regering, die vreesde voor duizenden banen. Unesco wilde het rif afwaarderen naar de status 'bedreigd werelderfgoed', omdat Australië te weinig doet tegen de opwarming, vervuiling en toeristen die het rif bedreigen. De Australiërs starttten voortvarend 'de meest cynische lobby' in de recente geschiedenis (zei Greenpeace Australië). EU-ambassadeurs mochten komen snorkelen en lobbyisten vlogen de wereld over. De Australiërs kregen hun zin: uitstel van de gevreesde afwaardering. Om - in de reservetijd voor het Great Barrier Reef - toch eindelijk hun klimaatbeleid op orde te krijgen.

de Volkskrant - Groot Barrièrerif nog even geen ?bedreigd werelderfgoed?, maar niettemin zeer bedreigd, 26 jul 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #1
  • 26 jul '21
  • 8:18

Ik las in dit artikel dat de voorzitter van de UNESCO chinees is: Tian Xuejun. In hoeverre zou dat van invloed zijn, afgezien natuurlijk van het non-beleid van Australië om niks te doen aan klimaatbeleid (waardoor uiteindelijk, misschien al snel, het Groot Barrière Rif gaat verdwijnen)?

De UN (VN) is toch ook al in chinese handen?

"Uiteraard. Het is een illusie te denken dat het Chinese voorzitterschap uitsluitend de belangen van het rif voor ogen had. China heeft grote economische en geopolitieke belangen in de Stille Oceaan en raakt daarbij geregeld in conflict met Australië en Nieuw-Zeeland, die zich verzetten tegen de Chinese opmars in hun deel van de wereld. Bovendien is China zelf niet bepaald een koraalvriend. Het land heeft zijn eigen riffen verwoest, blaast ze in de Zuid-Chinese Zee op om kunstmatige marinebases te vestigen en is vanwege de onverzadigbare behoefte van Chinese consumenten naar smakelijke rifvissen, zeekomkommers en haaienvinnen de grootste aanjager van de plundering van koraalriffen wereldwijd." (uit de Vk)

Ja, ja.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.