11
Fotocredits: 'Penn State Food Science Building', infowidget

FlashLiever geen harde en economische wetenschap op wereldvoedseltop

Op 23 september vindt de World Food Summit plaats in New York. In vele deelsessies is toegewerkt naar deze top van de wereldvoedselorganisatie FAO van de Verenigde Naties. De verwachtingen zijn hooggespannen over de wijze woorden die gesproken gaan worden over het wereldvoedselsysteem dat volgens velen stuk is en gerepareerd moet worden. En dan is er opeens een brief op hoge poten: liever geen harde natuurwetenschappers en economen als experts om de wijsheid vorm te geven. Dat zou de voedselzekerheid bedreigen, de stem van praktijkmensen aan de kant schuiven en tenslotte het hele systeem laten kapen door zogenaamde experts.

Als het niet zo ernstig was, zouden een paar grinnikende reacties op hun plek zijn.

, 13 sep 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #11
  • 13 sep '21
  • 17:17

In voorbereiding gaat men al los tegen de verwachte overname van het voedselsysteem (allemaal onderdeel van het grote complot).

Ben benieuwd wat er stuk is aan ons systeem en wie eraan kan verdienen om te verbeteren.
Er is ook een pre-summit geweest met interessante bijdragen, wat daadwerkelijk laat zien wat er (onder andere) stuk is maar dat was anders dan men verwachte.

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #10
  • 14 sep '21
  • 15:02

Ik lees in die brief niet dat de opstellers 'liever geen harde natuurwetenschappers en economen' als experts willen. Ze pleiten wel voor verbreding met o.a. sociale wetenschappers, zodat de wereldwijde maatschappelijke consequenties (in verschillende delen van de wereld) van een alternatief voedingssysteem ook goed in beeld komen. Uit de brief krijg ik een beetje de indruk dat IPES, CFS en HLPE zich gepasseerd voelen en ook vertegenwoordigd willen worden op die voedseltop. Niks mis mee, lijkt me.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #9
  • 14 sep '21
  • 15:36

#2 Carolien, "Ze pleiten wel voor verbreding met o.a. sociale wetenschappers, zodat de wereldwijde maatschappelijke consequenties (in verschillende delen van de wereld) van een alternatief voedingssysteem ook goed in beeld komen."
Ik lees het toch anders:"While proposals for the new SPI 1 — sometimes called an “IPCC for food” — have not yet been formally submitted to any decision-making body, our understanding is that the SPI would redirect food systems governance and scientific advice away from democratic principles.", uit open letter to policy makers , maw de schrijvers maken zich (grote) zorgen dat met de nieuwe voorstellen (voor new SPI) democratische principes omver worden gelopen. In plaats daarvan pleiten ze ervoor om bestaande insituties te versterken, en om de diversiteit te handhaven (die, volgens hen, anders verloren zou gaan met die nieuwe SPI, die dan gecontroleerd zou worden door 'a handful of powerful actors').
"With its one-dimensional focus on modern science as the gatekeeper of ‘truth,’ the new SPI is in fact designed to exclude many of the knowledges (e.g.,Indigenous, experiential, farmers’, tacit, feminine) that are now needed to deal with uncertainty and co-create more just and sustainable food, farming, and land use systems. Such a SPI risks favoring sciencethat reflects and reinforces the economic and political interests of an elite network of governments,
researchers, and foundations with strong business ties."
Zo staat het er. Het gaat om de 'modern science as the gatekeeper of 'truth', waar ze tegen zijn als die het via die nieuwe SPI voor het zeggen krijgt. Nieuw soort kolonialisme.

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #8
  • 14 sep '21
  • 15:47

Eens hoor, Frank Eric. De vraag is dus eigenlijk: Wat versta je onder 'wetenschap': is dat beperkt tot universitaire, Westers georiënteerde, peer-reviewed 'harde' wetenschap, of neem je ook praktijkervaringen, de traditionele kennis van oorspronkelijke bevolkingen in alle delen van de wereld, de blik van vrouwen en minderheden uit diverse culturen et cetera mee? Dat laatste heeft mijn voorkeur, zeker als het gaat om het wereldvoedselsysteem of andere wereldwijde thema's, zoals klimaatverandering.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #7
  • 14 sep '21
  • 21:50

Carolien, kapen de sociale wetenschappers de harde wetenschap of is het omgekeerd? Graag alleen een ja of een nee. En als je dat niet kunt, graag een motivatie.

Je raadt de volgende die ik je ga stellen: is dit een wetenschappelijk of een politiek debat? Je mag van mij de vorige vraag wat mij betreft ook meteen overslaan en direct naar die vraag gaan.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.