2
Fotocredits: 'Frans café', via Pixabay

FlashLiefdadige exploitatie van Franse dorpscafé‘s

In Frankrijk staan wel duizend café's in dorpen leeg. Een stichting probeert de café’s opnieuw in gebruik te nemen. Ze waren ooit een belangrijke ontmoetingsplaats voor dorpsbewoners, maar dienden vaak ook als postkantoor of winkeltje. Leegloop van ‘de provincie’ maakte dat de zaakjes niet meer liepen. Er wordt nieuw leven in geblazen. Ze zijn verdwenen omdat er geen droog brood meer aan te verdienen was. Ze vallen dan ook alleen als liefdadigheid te exploiteren.

Nu.nl - Stichting wil duizend verlaten Franse plattelandscafés nieuw leven inblazen | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl, 19 feb 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Belderbos
  • #2
  • 21 feb '20
  • 6:41

Vervang dat "café" door "kruidenier/supermarktje", "bibliotheek", of "bushalte",
en je hebt de huidige situatie in Nederland.

Eén van de effecten van die fantastische schaalvergroting in de landbouw is de al even efficiënte leegloop op het platteland.
Neoliberaal Rutte3 werkt daar uiteraard graag aan mee.

Geprivatiseerde busondernemingen heffen "inefficiënte" verbindingen en haltes op, flappentappen worden opgeheven, brievenbussen.
Bibliotheken en zwembaden moeten door vrijwilligers gerund worden, ziekenhuizen en kraamafdelingen sluiten.

Een stad als Alphen aan den Rijn met zo'n 100.000 inwoners en omliggende dorpen moeten het binnenkort zelfs zonder huisartsenpost doen. We krijgen taxigynaecologie door alle gesloten kinderafdelingen, ook aanrijtijden van ambulances en brandweer worden steeds langer.
Daardoor steeds meer (poli)klinische bevallingen en kostenverhogingen.

Gemeenten concurreren elkaar kapot met faciliteiten voor ruim opgezette distributiecentra, waardoor het platteland verdoost.
De laagbetaalde (geïmporteerde) flexwerkers moeten maar een plekje zien te veroveren in woonbatterijen in dichtgebreide steden, vechten om de laatste betaalbare woningen, of naar huisjesmelkers, en zien hoe ze in de groeiende files met overvol openbaar vervoer op het werk komen.

Afgelopen zondag architect Rem Koolhaas in Buitenhof met zijn herwaardering van het platteland.
Je bent inderdaad goed gek om kapitalen uit te geven aan een paar vierkante meter in een overvolle stad, waar de problemen als er iets fout gaat direct veel groter zijn dan in kleinschaliger settings.
Tentoonstelling nu in Guggenheim New York, over een half jaar in Zaandam.

De misdaadcijfers zijn onder Rutte spectaculair verlaagd doordat politiebureaus sluiten en je maar digitaal, of voor zware misdrijven op afspraak, aangifte moet doen.
De beschikbaarheid van oom agent bedraagt sowieso inmiddels 60%, en als-ie er niet aan een arrestatie ontkomt, moet-ie uren rijden en in de file staan naar een nog niet gesloten bureau.

Gek he, dat zelfs (rugzak)kinderen van 12 zich onveilig voelen en messen gaan dragen.
Als die ze dan ook een keer echt gebruiken, kom je daar als jeugdzorgklantje als je even van slag bent door de scheiding van je ouders gezellig naast te zitten omdat er geen plaats is in de jeugdzorginstelling.

Het is alles paard achter de wagen spannen:
Ook het sluiten van verzorgingshuizen was ook al zo lekker pennywise / pound foolish:
senioren houden honderdduizenden grote huizen bezet, die jonge gezinnen ondanks de lage rente niet meer kunnen betalen, en die samen met de bezuinigingen na de crisis in 2008, en de sloop & uitverkoop aan buitenlandse investeerders en huisjesmelkers van de sociale woningbouw onder Rutte 3 een giga-woningnood V2 heeft gecreëerd.

De ziekenhuisbedden en spoedeisende hulp waarin eenzame op zichzelf wonende senioren terecht komen als ze even decompenseren of vallen raken overvol en houden ze bezet.

Want waar moeten ze heen nu de verzorgingshuizen gesloten zijn, er na de crisis 60.000 zorgwerkers door Rutte zijn wegbezuinigd en na het met bezuinigingen over de muur flikkeren van de WMO en idiote aanbestedingsverplichtingen ook de thuiszorg in crisis verkeert?
De oude verkeerde bed-problematiek revisited anno 2020.

Mantelzorgers raken overspannen en staan vervolgens een jaar of langer op de wachtlijst voor de GGZ. Wie wil er na maanden wachten nog naar een verpleeghuis, waar-ie met een luier om kan wachten tot-ie weer op het toilet geholpen kan worden?
De behoefte aan Drion-pilletjes neemt toe, en kosten van de zorg gieren de pan uit.
Gek he!

Asielzoekers krijgen de schuld van dit alles:
altijd effectief, zo'n makkelijke zondebok kort voor de verkiezingen.

Neen, gaaf land joh, Rutte!

Er zijn er weinigen die in 10 jaar ons prachtige land in zo korte tijd zo fantastisch naar de filistijnen geholpen hebben.
Maar die rattenvanger/keizer-zonder-kleren blijft met zijn leugens en gemanipuleer
- hoeveel langer nog? - evenals een narcistische neofascist verblinde stemmers trekken.

Sorry, en dat alles naar aanleiding van gesloten Franse cafés in een uitgestorven platteland... ;-)

Ons voorland.
Maar die Fransen laten tenminste wél hun stem horen als hun sociale bouwwerk
door Macron afgebroken wordt, terwijl wij ons hier - op een paar boeren na -
als kikkers in een pot langzaam laten gaarkoken.

Roland Nijs
Roland Nijs Drogredeneringen Opruimingsdienst (DOD)
  • #1
  • 21 feb '20
  • 0:40

Ik heb begrip voor de beweegredenen van dit goedwillend initiatief. Maar de mensen proberen geld in het café te laten uitgeven in dorpen die leeg zijn gelopen omdat daar geen droog brood valt te verdienen is gaat het tij niet keren. Daar is lokaal een echt verdienmodel voor nodig.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.