1

FlashLekker wijf, meer melk

Zo zeg je het niet. Maar het is wel waar. In melkveehouderskringen bezigt men allesbehalve seksistische taal. Het aanzien van een koe wordt haar ‘exterieur' genoemd. En zoals men in de kunst niet van lekkere porno rept, maar van ‘functioneel naakt’, zo dicht men een melkkoe een ‘functioneel exterieur' toe. In elk geval: hoe mooier, hoe meer melk. Het is nauwkeurig bekeken en geturfd. Een mooie koe heeft een betere melkproductie. Kijk maar naar Rika 73.

Nieuwe Oogst - Mooiere koe geeft meer melk, 9 jan 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jeroen van Buuren
Jeroen van Buuren Food- en agri-economie
  • #1
  • 12 jan '20
  • 8:47

So, Telegraaf stijl berichtje op Foodlog ?

Op Roodbont Platform. Nieuwe Oogst vergeet er even bij te vertellen dat Roodbont zijn eigen referentiekader heeft als rode populatie.
De meer bekende zwartbonte koeien hebben hun eigen standaard. Dat vergat de hoofdinspecteur even er bij te vermelden (omdat tie nu bij de rode holsteins stond¿)?

De fokkerij vindt in beide populaties plaats op basis van indexfokkerij. Aantal punten verschil in de index tussen rood en zwartbont Holstein zijn gewoon bekend*. Een 80 punten roodbonte koe is gewoon geen 80 punten zwartbonte koe. Hoe je een onvoldoend dus op waarde moet schatten... Is als een 6 op het VWO geen 6 op de HAVO is op je eindexamen wiskunde.

Schrijven over levensduur en gezondheid en dan zonder blikken of blozen schrijven over 63% klauwaandoeningen versus 44%. En het woord fors dan inzetten om het verschil te typeren. Zou het woord fors niet beter ingezet worden bij de hoogte van het laagste % klauwaandoeningen? Grof gezegd heeft 1 op de 2 koeien in een jaar last van een klauwprobleem. Een klauwprobleem is vaak van dien aart dat je het ziet aan de manier van lopen van de koe in kwestie (vergt enige training in de praktijk).

De van Hollandse bodem MRIJ koeien en Fries Hollandse koeien kennen nog een andere standaard dan die van Roodbont of Zwartbont Holstein. Rassen als Groninger Blaarkop vallen met FH allemaal onder de MRIJ standaard.

Hier nog wat meer achtergrond over de Roodbont Platform dag.

*Owh, het verschil in exterieur is er haast niet meer zie ik:
is een pdf? anders via deze op download klikken webpagina van CRV op tweede pagina onder roodbont zijn de basis verschillen te zien per fokkerij kenmerk.

En hier zie je wat onder de MRIJ basis valt

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.