FlashLeger tegen rups

Belgische militairen hoeven niet meer te vechten in Irak, maar tegen de eikenprocessierups. De brandhaartjes van het beestje veroorzaken jeuk en irritaties. Het besluit is nog niet genomen. De burgemeester van Maaseik stelt voor om soldaten in te zetten om de gevreesde rups te bestrijden omdat zijn gemeente veel last heeft van die haartjes.

BNR - Belgische militairen gaan van vechten in Irak naar bestrijden van processierups, 4 jul 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Cécile Janssen
Cécile Janssen Eindredacteur / eigenaar, Foodlog
  • #5
  • 5 jul '19
  • 16:00

Voor de 50.000 (!) mensen die zich verheugden op het weekend 'processierups knuffelen':
het weekend is afgelast, op last van de gemeente Gilze-Rijen.

Het was overigens een grap. Misschien volgend jaar

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #4
  • 5 jul '19
  • 11:02

En hier de handleiding ter verhoging van de biodiversiteit om het evenwicht te herstellen, zoals met succes toegepast in Westerveld. (bron: Silvia Hellingman, Onderzoek en Advies BV.)

Rupsenplaag houdt bij de grens op.
Heel frappant, hier (nabij Manderveen) soms in iedere eikenboom een kluwen, soms wel 3 zoals bij de Mariakapel (en dat rood/witte lint om de boom helpt echt niet!), maar net over de grens in Uelsen (D) heb ik ze niet gezien. Maar daar wordt al jarenlang tegen de rupsen opgetreden. Bij ons worden alleen aangemelde nesten beneden de 4 meter op drukbezochte plaatsen aangemerkt voor verwijdering. Zo krijg je m.i. volgend voorjaar wéér de volle lading.

Hoezo bestrijding te duur?
Iedereen kan dat toch? Zelfs bejaarden, zie video : Attie uit enschede.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #3
  • 4 jul '19
  • 16:36

Las laatst dat er in Nl eo karrevrachten stiksof neerdalen die de bodem verzieken. Bomen zien er (nog) groen uit, maar dat is natuurlijk niet zo jofel. Dat destabiliseert het hele ecosysteem. Kan zoiets van die rupsenplagen veroorzaken, met een warmste juni erbij?

Gert van der Hoek
  • #2
  • 4 jul '19
  • 9:52

Wapserveen: 85% minder eikenprocessierupsnesten door stimuleren biodiversiteit.

Nature Today

Dat was een bericht uit 2018.

Dit jaar "nationwide" veel meer van die leuke rupsen, ook in Wapserveen.

Aanpak die voorgesteld wordt:

Volgens Hellingman is het beheersen van de plaagrupspopulatie mogelijk. „Om het goed te doen is een kruiwagen met geld nodig. Je mag ze niet massaal vangen van de wet.”

Hellingman ziet daarom het meest in een gecombineerde aanpak, op alle fronten. „Bespuiten met aaltjes, werken aan de biodiversiteit (onder andere de koolmees en de sluipwesp zijn natuurlijke vijanden van de rups, red.), vangen en ruimen.” Zij blijft ondertussen zoeken naar nieuwe manieren om de rups te bestrijden, binnenkort zelfs op Europees niveau.

Als zij het voor het zeggen had wist ze het wel. „Ik had alle eiken bij kwetsbare plekken, zoals bijvoorbeeld scholen, weggehaald en vervangen door andere bomen. We hebben meer dan een miljoen eiken, met het weghalen van een paar duizend ervan reduceer je de risico’s.”

Leeuwarder Courant

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #1
  • 4 jul '19
  • 6:15

Merkwaardig dat er zoveel eikenprocessierupsen zijn in Nl. In de 'Quercy', ZW-Fra, niet één gezien, terwijl het er barst van de eiken. Zeker te heet, of het ecosysteem houdt de rups (nog) onder controle. Wel weer is de dennenprocessierups hevig in delen van Frankrijk, waar dennen groeien; dat schijnt te komen doordat de dennen verzwakt zijn door klimaatverandering (hitte&droogte;); eiken dus niet?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.