0
Fotocredits: Productie-container Wastech, Newsroom Delhaize

Flash VoedselketenLarven maken veevoer voor Belgische zus van Albert Heijn

‘Levende larven’ inzetten om voedseloverschotten te verwerken. Dat doen de Belgische supermarktketen Delhaize, technisch partner Wastech en Bakker Belgium al op kleine schaal om voedselverspilling tegen te gaan en de CO2-uitstoot te verminderen. De larven van de zwarte soldatenvlieg eten niet verkochte groenten en fruit uit de supermarkt en worden daarna verwerkt tot een eiwitsupplement voor diervoeding.

Tot diervoeding verwerkte larven zijn een uitstekend alternatief voor soja, dat een "grote ecologische voetafdruk" heeft, aldus het persbericht. Op de container waar het nu lopende proefproject zich in afspeelt, staat dan ook met grote letters this container creates as much protein as 52.000 m2 of soybean plantations. In de container gaan nu de voedseloverschotten van Bakker Belgium, de strategische partner voor fruit en groenten van Delhaize. Het streefdoel is om iedere maand van 20 ton overblijvende groente en fruit - dan afkomstig uit alle Delhaize-supermarkten - 3 ton larven te kunnen maken.

Lezers van de Belgische krant HLN vinden het maar niks. “En is dat beter? Verkoop het liever aan lagere prijs tegen sluitingsuur", zegt een reageerder. “Ze zouden beter hun niet verkoopbare overschotten weggeven aan mensen die honger hebben in België en er zijn er genoeg”, vraagt een ander.

Delhaize is het zusterbedrijf van Albert Heijn binnen de holding Ahold Delhaize.

HLN - Delhaize schakelt levende larven in om voedseloverschotten te verwerken, 10 nov 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.