9
Fotocredits: 'Grutto wallpaper', Remy Remmerswaal

FlashLaat onze grutto met rust, Lissabon

De nationale vogel van Nederland, de grutto, overwintert in grote aantallen langs de Taag bij Lissabon. En precies daar begint Lissabon met de aanleg van een nieuw vliegveld. Het kabaal kan de vogels verjagen. Dan komen ze misschien later in Nederland aan en hebben ze bij jullie een korter broedseizoen, zegt een Portugese ecoloog. Lissabon zegt te studeren op maatregelen om de grutto mogelijk enigszins tegemoet te komen. Leg toch spoorrails aan, Portugal!

NOS - Nieuwe luchthaven Lissabon gevaar voor Nederlandse grutto's, 30 jan 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #9
  • 7 jun '20
  • 0:18

De nederlandse vogelbescherming gaat, nadat duizenden nederlanders een petitie hadden ondertekend, de portugese helpen met het tegen houden van het geplande vliegveld bij de Taag. Het gebied bij de Taag valt onder Natura2000, en is zeer belangrijk voor talrijke trekvogels, waaronder het nederlandse symbool de grutto. Alternatieve fourageergebieden zijn er daar niet.
Mijn vraag: hoe kan het dat daar een vliegveld geplanned is?

ej van Ginkel
ej van Ginkel Land- en tuinbouw
  • #8
  • 1 feb '20
  • 18:26

#7 ik heb geen flauw idee hoe relevant het Portugese verhaal is of in hoeverre de grutto's afhankelijk zijn van dat ene stukje waar het vliegveld komt dus daar heb ik niet echt een oordeel over.

Je zult versteld staan hoeveel boeren weidevogelbeheer doen omdat ze er aardigheid in hebben.

Het weidevogel beheer gaat vaak over uitgestelde maai data's markeren van nesten en zo vaak in samenwerking met groepen vrijwilligers.
Ondanks aandringen van weidevogelwerkgroepen en jagersverenigingen zijn de mogelijkheden om aan predatie beheer te doen maar heel beperkt.
Om kuikens te laten overleven moeten ze a niet op gepeuzeld worden dus een kwestie van niet te veel predatoren en voldoende dekking en b er moet genoeg te eten zijn dus geen mestinjectie en wat variatie in de begroeiing.

Als je maar lang genoeg terug kijkt denk ik dat de afname te wijten is aan steeds minder ruige mest, en boeren die steeds beter leerden om kwaliteitsgras voor hun koeien te telen.
belangrijke toename van predatoren en als nekslag de mestinjectie en grote bedrijven die in 1 klap de eerste snede binnenhalen.
Ik denk dat we zuinig moeten zijn op de laatste kleinschalige bedrijven.

Ik blijf een beetje zitten met de vraag waar de tijdelijke opleving in de jaren 80 vandaan komt en ja veel geld dat in weidevogelbeheer gestoken is is gewoon gesubsidieerd vossen en kraaien voer.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #7
  • 1 feb '20
  • 16:20

#6, ej, ik heb er eventjes over nagedacht, en zie wat paralellen met het stikstofgebeuren. Zo las ik in het rapport 'predatiebeheer'. Mijn vraag: wie moeten dat gaan doen en hoe? Jij zegt dat ecologen dat zullen verhinderen? Maar die zullen toch ook snappen dat er wat moet gebeuren?
2) ik las weer zo'n andere echt nederlandse term 'weidevogelbeheer'. Daarbij moet de agrarisch ondernemer gemotiveerd blijven wb de resultaten, en uitzicht hebben op continuiteit. De centjes ook, neem ik aan. Hoe wordt dit gecontroleerd? Wordt er dan ook even op z-net gekeken of zoiets? Met in het achterhoofd laksheid bij controle en desinteresse.
Hoe zie jij dat?
Ik heb gewoon het idee dat er geen r gebeurt en nooit zal gebeuren. Véél te weinig. Ik vond en vind de nl-ophef richting Lissabon hypocriet.

ej van Ginkel
ej van Ginkel Land- en tuinbouw
  • #6
  • 30 jan '20
  • 22:14

#5 zo gauw je over beheer van predatoren praat komt er weer een ecoloog die je kan uitleggen dat de landbouw en niet de toenemende predatie de oorzaak is. Gemiddeld komt maar 40 a 50% van de nesten uit en wordt maar 7% van de kuikens vlieg vlug moet je eens opletten hoeveel de stand in potentie kan groeien.
Volgens mij moet je het op beide fronten aanvliegen maar zonder predatiebeheer ben je gewoon heel duur vossevoer aan het kweken.
En ja vlakken van 20 ha tegelijk maaien met een vlindermaaier en mestinjecteurs zijn ook niet bevorderlijk.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #5
  • 30 jan '20
  • 21:58

#4, ej, duidelijk rapport. Er staat 'weidevogelbeheer' (dwz oa vernatting, anders maaien, etc) en 'predatorenbeheer' ('snachts met je AK47 met nachtkijker erop uit, wel met je ontheffing) tesamen toepassen. In het rapport staat: " Deze studie laat zien dat urgentie van predatorenbeheer zeer hoog is en op zeer korte termijn gewenst is. Ieder jaar dat langer wordt gewacht met het nemen van maatregelen vraagt om steeds sterkere ingrepen in de populatie predatoren of om verlagen van ambities."
Daarbij moeten de ondernemers (boeren) ook gemotiveerd blijven, wat in 't slop kan raken door overmatige predatie (steeds maar werk erin steken, maar geen grutto's) en onzekerheid van economisch perpectief bij weidevogelbeheer.
Kan je wat rustiger doen als men daar bij de Taag in Portugal wat klust.
Trouwens, waarom denk je dat dat voor veel mensen moeilijk te begrijpen is, weidevogelbeheer én predatorenbeheer?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.