0
Fotocredits: 'Etende Meeuw', pixabay.com

Flash Dagelijkse KostLaat een meeuw niet zien wat je eet

Meeuwen die het eten zowat uit je mond happen. De een - vaak toerist - moet er hard om lachen, de ander vindt het bloedirritant. Behalve met wat adviezen is het lastig de overlast van pikkende meeuwen aan te pakken: het zijn beschermde dieren.

Voederen van meeuwen wordt afgeraden, maar nu blijkt dat zelfs eten in de buurt van meeuwen geen goed idee is. Dat meeuwen signalen van mensen gebruiken op zoek naar voedsel was al bekend. Meeuwen hebben een voorkeur voor voedsel dat door mensen aangeraakt is.

Uit Brits onderzoek blijkt dat volwassen meeuwen zelfs ons gedrag bestuderen om te kiezen welk eten de moeite waard is. Zilvermeeuwen die de keus kregen tussen verschillende chipsverpakkingen, kozen dezelfde verpakking als waar een onderzoeker een eindje verderop uit zat te eten.

Mensen afraden om de vogels te voederen zou daarom niet volstaan om de overlast van meeuwen te beperken. "Meeuwen zijn nog altijd in staat om te zien wat we eten, en dat geeft hen informatie waarmee ze gericht vuilniszakken en afval gaan uitpluizen", aldus een onderzoeker. Die haring, frietjes of het vlees van de barbecue in het park stop je dus maar beter stiekem in je mond.

The Guardian - Gulls choose what to eat by watching humans, study suggests, 25 mei 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.