Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog
1
Fotocredits: 'still uit de uitgezonden presentatie van de kweekburger in Londen, Ogilvy', ITN

FlashKweekvlees zonder kalfsserum blijkt mogelijk

Om kweekvlees te maken, is kalfsserum nodig. Dat brengt een ethisch probleem met zich mee, want dat nutriënt- en groeifactorrijke serum wordt gewonnen uit het bloed van ongeboren kalverfoetussen die uit slachtkoeien worden gehaald. Mosa Meat, het bedrijf van kweekvleespionier Mark Post, heeft nu alle dierlijke componenten uit het kweekproces verwijderd. Het proces om stamcellen uit te laten groeien tot spiervezels zonder dierlijk serum is peer reviewed en gepubliceerd in Nature Food. Op termijn - nadat het patent afloopt - kan iedereen van dit diervrije proces gebruik maken. Commercieel misschien niet zo handig, maar volgens Mosa Meat van groot belang voor de vooruitgang van de hele 'cellular agriculture field'. Op dit moment is een 'batch' van 20.000 liter serum nodig om 1.800 tot 4.500 kilo vlees te kweken, en is het serum een van de grootste kostenposten in het proces. Of kweekvlees met Mosa Meats nieuwe diervrije serum straks ook betaalbaarder wordt, is nog onduidelijk.

Mosa Meat eliminates fetal bovine serum from the cultivated meat equation, 25 jan 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #1
  • 25 jan '22
  • 10:58

Redactie: 20.000L serum klopt niet. Een batch cellen groeit in 20.000 liter en levert 1800-4500kg. "vlees." De hoeveelheid serum hierin is zo minimaal mogelijk (max 10%, meestal zo min mogelijk (<1%)). Doorschalen met serum is technisch niet mogelijk, zoveel serum is er niet op de markt, veel te duur (~1500 dollar/L) en te risicovol (BSE/virus) op ziekteoverdracht (volksgezondheid of verlies batch).

Goed onderzocht wat effecten zijn op cell differentiatie, dat maakt registratie weer makkelijker. Hopenlijk heeft het ook geen effect op de smaak.
Het ontwikkelde medium is nog steeds "duur" en zal verder in kosten omlaag moeten worden gebracht om te kunnen concureren ipv novelty food te blijven. Uiteindelijk blijft het heel uitdagend.

voor de liefhebber zonder toegang tot artikel

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.