Fotocredits: Cultured meat in a laboratory setting, AI Generated, DALL-e.
Flash Dagelijkse KostNepsmaakstoffen laten kweekvlees smaken als echt vlees
Het ziet eruit als een doorzichtig, kauwgomroze schijfje, maar volgens Zuid-Koreaanse onderzoekers is het revolutionair. Ze hopen dat ze met het schijfje kweekvlees kunnen laten smaken als echt vlees. Want hoewel de textuur van kweekvlees eindelijk op iets begint te lijken, blijft de smaak nog achter.
Om de smaak van vlees na te bootsen, bootsten de onderzoekers de smaken na die ontstaan tijdens de Maillard-reactie, de verzamelnaam voor een reeks chemische reacties die optreden tussen suikers en aminozuren bij verhitting.
Dat deden de onderzoekers door 'schakelbare smaakstoffen' toe te voegen aan een hydrogel gemaakt van gelatine, die gebruikt zou kunnen worden als 'staketsel' om kweekvleescellen op te laten groeien. Bij verhitting tot boven een temperatuur van 150°C, schakelen de smaakstoffen zichzelf in en komen de aroma’s vrij.
De onderzoekers melden dat hun elektronische neus - die ze bij het onderzoek gebruikten - tijdens het bakken de vleessmaak goed kon ruiken. Ze hebben het kweekvlees niet echt geproefd.
Dat deden ze niet, vanwege een toepassingsprobleempje: de smaakstoffen en de hydrogel zijn niet veilig voor menselijke consumptie. Maar de onderzoekers denken dat hun aanpak ook kan worden toegepast op wél eetbare materialen.
NewScientist - Artificial flavours released by cooking aim to improve lab-grown meat,
12 jul 2024