4
Fotocredits: 'Melkflesje', via Pixnio

FlashKweekmoedermelk is niet echt

Nog lang niet beschikbaar, maar met Bill Gates als financierder kan Biomilq - moedermelk uit het laboratorium - werkelijkheid worden. Moedermelk kun je perfect kopiëren. Maar als het niet uit moeders echte borst komt, kan het zich niet aanpassen op de veranderende situatie waarin moeder en kind zich bevinden. Moeders tiet is een wonder en kan dat wel. Toch zou 'echte' in de fabriek gereproduceerde melk de uitdagingen waar jonge moeders voor staan al dienen met babyvoeding die echter is dan melkpoederpreparaten op basis van koemelk. Het spul gaat in de beginfase zo'n €25 per liter kosten. Daarom zal de Gates-melk vooral voor de (werkende) elite zijn. De vraag is natuurlijk of het product de kans van rijke babies op echte borstvoeding niet verkleint.

The Guardian - ?I want to give my child the best?: the race to grow human breast milk in a lab, 16 nov 2020
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Saskia Ehrhardt
Saskia Ehrhardt Gezondheid
 • #4
 • 23 nov '20
 • 0:43

#1 Dankjewel, Gonneke! Dit was allemaal nieuw voor mij en ik vind dat het absoluut algemeen bekend moet worden. Ik ben diep onder de indruk van dit wonder der natuur, zo pràchtig!

Als ik mijn alu-hoedje opzet, bekruipt mij de gedachte dat het omzeilen van al die natuurlijke antistoffen, met behulp van de kweekmoedermelk waar mijnheer Gates zo filantropisch in investeert, de gloednieuwe globale markt voor de supersnel te produceren m-RNA vaccins niet zou schaden. Bah, vervelend hoedje is dat toch...

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
 • #3
 • 20 nov '20
 • 8:56

"Moedermelk kun je perfect kopiëren"... niet dus

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
 • #2
 • 19 nov '20
 • 20:46

En niet vergeten: moeders melk bevat ook nanoplastics. Kunnen de borelingskes gelijk wennen.

Gonneke van Veldhuizen-Staas, lactatiekundige NLG
Gonneke van Veldhuizen-Staas, lactatiekundige NLG Humane gezondheid, lactatiekundige, docent lactatiekunde, webwinkelier
 • #1
 • 18 nov '20
 • 16:31

En dan nog zijn er mensen die beweren dat Bill Gates en zijn foundation enkel en allen het beste met de mensheid voorhebben.
Moedermelk verandert van samenstelling naarmate een kind ouder wordt, naarmate de dag en de nacht vorderen en gedurende een voeding. Doe dat maar eens na. En er zijn zelfs minimale verschillen tussen jongetjes- en meisjesmelk. Als twee kinderen bi dezelfde moeder elk telkens een eigen borst drinken, zal de samenstelling in beide borsten anders zijn en ook al die andere veranderingen doorlopen.
En dan hebben we het alleen nog maar over de nutriënten. een flink deel van moedermelk bestaat uit beschermende stoffen, waarvan een fink deel levende cellen, die worden gemaakt op basis van wat de moeder in haar leven aan infecties heeft doorlopen en die waarmee haar kind haar tijdens de borstvoeding besmet. Zelfs antistoffen die moeder in haar eigen kindertijd makte tegen allerlei ziekmakers worden in haar melk terug gevonden, maar ook de snotneus die het kind na een dagje KDV aan haar borst afveegde wordt direct gebruikt om specifiek afweerstoffen te maken die het kind bij de volgende voeding alweer krijgt. Funfact: als moeder besmet is met C19 en ze besmet haar kind ermee, dan heeft het kind eerder antistoffen binnen dan moeder zelf. En ga me nu niet om bewijzen vragen, want dit is gewoon basale biologie.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.