Het Verenigd Koninkrijk is het eerste land in Europa dat kweekvlees goedkeurt. Althans, voor huisdieren.
De start-up Meatly, die het kweekkattenvoer ontwikkelde, kreeg toestemming van de Animal and Plant Health Agency en het Department for Environment, Food and Rural Affairs.
Brexit maakte het verkrijgen van goedkeuring in het Verenigd Koninkrijk makkelijker. Het VK zat niet meer vast aan strenge Europese regelgeving. Bovendien zette de vorige Britse regering flink in op biotechnologie en innovatie, dat hielp ook mee.
Meatly wil nog dit jaar zijn producten op basis van gekweekte kipcellen op de markt brengen.
Het ziet grote kansen in de zogeheten ‘animal lover’s paradox’: een huisdiereigenaar houdt van dieren en vindt het dus niet fijn zijn huisdieren andere dieren te voeren. Een onderzoek van de Universiteit van Winchester bevestigt de verwachtingen van Meatly. Uit het onderzoek bleek dat meer dan 50% van de ondervraagde eigenaren van honden en katten hun huisdier graag kweekvlees zou willen voorzetten.
Meatly heeft tot nu toe £3,5 miljoen opgehaald via fundraisers en wil dat hun fabriek binnen drie jaar industriële volumes bereikt. Het optimisme is opvallend, want kweekvlees blijkt voor menselijke consumptie in ieder geval (nog) niet schaalbaar. Vlees kweken is bovendien een kostbaar proces.
FinTimes - UK becomes first European country to approve lab-grown meat,
17 jul 2024