0
Fotocredits: 'Roasting cacao', Chocolatemakers

FlashKweekchocola zonder dat vervelende schuldgevoel

Duurzame cacaoteelt is één ding, maar kweekchocola mag wel the next thing heten. De Amerikaanse startup California Cultured gaat met de nodige miljoenen groeigeld van Blue Horizon cellen van een cacaoplant kweken in een bioreactor. De cellen worden gevoed met planthormonen uit bijvoorbeeld tomaten, aardappel en kokosnoot en de resulterende massa wordt gefermenteerd en geroosterd alsof het echte cacaobonenpulp is. De smaak laat nog wat te wensen over, maar met een jaar of vier denkt California Cultured een echte goede chocoladereep in het lab te kunnen maken. Waarom al die moeite? Om problemen als onderbetaling, kinderarbeid, ontbossing voor nieuwe cacaoplantages en klimaatverandering te vermijden, zegt de uitvinder. En om "gewassen los te kunnen koppelen van ontbossing, water en landgebruik, bodemdegradatie en volatiliteit van de toeleveringsketen," zegt de investeerder.

Na kweekvlees nu ook kweekchocolade? California Cultured maakt chocolade uit het lab | Change Inc., 3 mrt 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.