1
Fotocredits: ' Foie Gras', star5112, Flickr

Flash VoedselketenKweek-foie gras is cultureel controversieel

De Franse start-up Gourmey heeft als eerste in Europa een aanvraag ingediend voor de toelating van zijn kweek-foie gras. Gekweekt uit dierlijke cellen, zonder dat er dieren tegen hun zin voor behandeld of gedood moeten worden. Daar zullen dierenwelzijnsactivisten, die al jaren restaurants belagen om 'echte' foie gras van de kaart te krijgen, blij mee zijn.

Dat een foie gras-kweekvleesproducent de eerste is die een toelatingsdossier indient bij de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA), is niet verbazingwekkend. Vette kweeklever is niet alleen gewenst maar ook een 'novel food', waarvoor expliciet een vergunning aangevraagd moet worden bij de Europese Commissie met bewijs dat het nieuwe voedingsmiddel veilig is. Foie gras heeft als 'bijkomend voordeel' boven gewoon kweekvlees dat het een exclusief luxeproduct is dat hogelijk gewaardeerd wordt in de haute gastronomie. Het mag flink wat kosten. Daarom haalde Gourmey eerder al €65 miljoen op bij durfinvesteerders die de kweek-foie gras wel zien zitten. Gourmey diende ook toelatingsaanvragen in bij de Zwitserse, Britse, Singaporese en Amerikaanse autoriteiten.

Maar de race is bepaald nog niet gelopen. Binnen Europa hebben de ministers van landbouw van Oostenrijk, Frankrijk en Italië zich verenigd in hun verzet tegen kweekvlees. Gesteund door Tsjechië, Griekenland, Luxemburg, Litouwen, Malta, Roemenië, Slovakije, Cyprus en Hongarije zetten de 3 landen een vergadering op de Europese agenda over "de negatieve impact van kweekvlees op Europese culinaire tradities”, signaleert Euractiv. De discussie over kweekvlees heeft nu behalve een ethische ook een culturele dimensie.

De Standaard - Europese lidstaten verdeeld over foie gras uit lab: ?Kweekvlees bedreigt culinaire tradities?, 1 aug 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 2 aug '24
  • 22:29

Interessant artikel Foie gras van Ailko Faber op FL. Ganzen en eenden proberen met een zo vet mogelijke lever als energiebron de trek naar warmer oorden te ondernemen. Ze hebben, geen rem op wat ze kunnen inslikken; ze slikken zonder protest. Wie ooit een pelikaan of aalscholver een grote vis zag zwelgen, kan zich daar iets bij voorstellen. Dat is waarom gavage bij hen mogelijk is. Bij andere vogels wil dat niet lukken.

Meer uit het artikel:
Natuurlijke foie gras kan ook. Eduar­do Sousa, een Spanjaard uit Extramadura, had in Frankrijk een prijs gewonnen voor de beste foie gras van de wereld zonder het dwangvoederen, de ganzen mochten zelf kiezen wat ze wilden eten, en dat is heel veel. Ganzen schransen zich ongans vooraleer naar warmere oorden te reizen. Zij slaan een massa energie op onder de vorm van vet en suikers in hun lever. Dat maakt ze zo heel erg lekker.

De Egyptenaren wisten dat al, maar zij wilden niet alleen tijdens de trektijd foie gras eten. Ze begonnen dus als eersten met de gavage, het dwangvoederen, buiten het seizoen. De Grieken en Romeinen volgden in hun spoor, en die laatsten deden het ook met varkens.

De grote verspreiders van de techniek van het kweken van foie gras waren de Joden die geen boter konden gebruiken omdat ze geen melkproducten met vlees mogen gebruiken. Zij waren in de keuken aangewezen op smout van kippen en... foie gras. Foie gras was ooit de israëlitische boter.

---------
Ik, flexitarier: Een tumor die groeit in een bak met chemicaliën ontneemt mijn eetlust eerder dan het zien van ganzen of eenden die voeding krijgen toegediend en na enkele seconden net doen of er niets aan de hand is.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.