Interessant artikel Foie gras van Ailko Faber op FL. Ganzen en eenden proberen met een zo vet mogelijke lever als energiebron de trek naar warmer oorden te ondernemen. Ze hebben, geen rem op wat ze kunnen inslikken; ze slikken zonder protest. Wie ooit een pelikaan of aalscholver een grote vis zag zwelgen, kan zich daar iets bij voorstellen. Dat is waarom gavage bij hen mogelijk is. Bij andere vogels wil dat niet lukken.
Meer uit het artikel:
Natuurlijke foie gras kan ook. Eduardo Sousa, een Spanjaard uit Extramadura, had in Frankrijk een prijs gewonnen voor de beste foie gras van de wereld zonder het dwangvoederen, de ganzen mochten zelf kiezen wat ze wilden eten, en dat is heel veel. Ganzen schransen zich ongans vooraleer naar warmere oorden te reizen. Zij slaan een massa energie op onder de vorm van vet en suikers in hun lever. Dat maakt ze zo heel erg lekker.
De Egyptenaren wisten dat al, maar zij wilden niet alleen tijdens de trektijd foie gras eten. Ze begonnen dus als eersten met de gavage, het dwangvoederen, buiten het seizoen. De Grieken en Romeinen volgden in hun spoor, en die laatsten deden het ook met varkens.
De grote verspreiders van de techniek van het kweken van foie gras waren de Joden die geen boter konden gebruiken omdat ze geen melkproducten met vlees mogen gebruiken. Zij waren in de keuken aangewezen op smout van kippen en... foie gras. Foie gras was ooit de israëlitische boter.
---------
Ik, flexitarier: Een tumor die groeit in een bak met chemicaliën ontneemt mijn eetlust eerder dan het zien van ganzen of eenden die voeding krijgen toegediend en na enkele seconden net doen of er niets aan de hand is.