En als je gist vervangt door desem kan het helemaal niet meer stuk.
De NVWA onderzocht of volkoren producten die je koopt in Nederlandse winkels wel echt volkoren zijn. In heel wat gevallen blijkt dat niet zo te zijn. Ernstige gevallen van misleiding zijn niet vastgesteld. Wel een hele lijst misleidingen.
De NVWA onderzocht in totaal 190 producten die als volkoren geëtiketteerd waren en ontdekte dat 51 van deze producten niet aan de wettelijke definitie van volkoren voldoen. Dit komt neer op ruim een kwart van de onderzochte gevallen. Onder de overtreders zijn Albert Heijn, Jumbo en Plus en de fabrikanten Go-Tan en Conimex. Ze verkopen producten die niet voldoen aan de duidelijke definitie van volkoren zoals vastgelegd in het Warenwetbesluit Meel en Brood.
Het hoge percentage overtredingen lijkt te geven dat voedselverwerkende bedrijven en winkeliers het niet al te nauw nemen met de regels.
Frank Lindner van Foodwatch reageert furieus. Hij benadrukt dat zijn organisatie al sinds 2017 wijst op misleidende volkorenclaims. Hij vindt dat de huidige boetes van €525 euro per product veel te laag en pleit voor strengere regelgeving en handhaving.
Wat mag wel/niet volgens het 'Broodbesluit'? Er mag heel veel wél.
- De kiem mag geroosterd worden mits weer teruggeplaatst, er mogen stoffen aan worden onttrokken of toegevoegd. De warenwet schrijft echter voor dat de ingrediënten vermeld moeten zijn op de verpakking.
- Alleen de producten die vermeld zijn in dat besluit in combinatie met het woord volkoren hebben een wettelijke bescherming. In de praktijk geldt dat voor meel en brood. Andere niet in die wet genoemde producten zoals crackers, beschuit, koekjes en ontbijtkoek hebben deze bescherming dus niet. Het woord "volkoren" is buiten meel en brood dus niet beschermd.
Bron: Volkorenmeel, van de onafhankelijke Brood Smakelijk organisatie.
(Brood van volkorenmeel + water + gist + zout met die knapperige geurende korst zul je zelf moeten bakken)
Volkorenmeel en volkorenmeel. Welk volkorenmeel wordt niet vermeld.
'Pain complet', volkorenbrood in Frankrijk wordt van ander volkorenmeel (T110) gemaakt dan 'Pain integral' (T150). Beide volkorenbroden maar met verschillende voedingswaarden en hoeveelheden vezels. Hoe komt het dat volkorenmeel uit de super tegenwoordig zo lang houdbaar is? Volgens ons VC tot 1 jaar na THT-datum. Daar kan toch geen tarwekiem meer in zitten? Vroeger werd volkorenmeel waar de olierijke tarwekiem nog in zit na 2 à 3 maanden ranzig. Het vers gemalen volkorenmeel meel van deMolenaar.nl is nog wél beperkt houdbaar.
In tegenstelling tot wat de foto suggereert: de NVWA heeft niet naar brood gekeken
"... dat voedselverwerkende bedrijven en winkeliers het niet al te nauw nemen met de regels."
Goh, écht? Nou, dat is toch wereldnieuws!
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.