Een kwart van de mensen die starten met afslankmedicatie gooit meer eten weg dan voordat ze begonnen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Ohio State University onder 505 Amerikaanse gebruikers van afvalmedicatie op basis van de werkzame stoffen semaglutide en tirzepatide.
Deelnemers die kampten met bijwerkingen zoals misselijkheid gooiden vaker voedsel weg. Maar dat is niet de enige reden voor de voedselverspilling. Gebruikers eten minder en anders: meer groenten, vis en eiwitten en minder pizza, gefrituurd eten, snoep, pasta en alcohol. Het onderzoek suggereert dat de vleesconsumptie niet verandert. Ook het eetpatroon van gezondheidsjournalist Hanny Roskamp veranderde door het gebruik van afslankmiddelen vertelt ze in een recente podcast van Foodlog.
Uit het onderzoek bleek tevens dat gebruikers die langer dan een jaar deze medicijnen gebruiken, minder eten weggooien dan beginners. Verwacht mag worden dat verspilling simpel te voorkomen valt door mensen vooraf te waarschuwen dat hun eetgewoonten flink kunnen veranderen.
Minder eten leidt vanzelfsprekend tot lagere uitgaven aan boodschappen. Of deze besparing opweegt tegen de kosten van de afslankmedicatie, is onderwerp van een vervolgstudie.
Simulatiestudies van andere onderzoekers laten zien dat een afname in voedselconsumptie op populatieniveau kan bijdragen aan een lagere energie- en grondstoffenbehoefte, minder land- en watergebruik en een daling van de CO2-uitstoot door verrottingsprocessen. Omdat afslankmedicatie nog relatief nieuw is, ontbreekt echter voldoende data om de precieze duurzaaamheidsimpact nauwkeurig te voorspellen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.