1
Fotocredits: 'Piglets with curly tails', pxhere

FlashKrulstaartpremie tegen staartbijtende varkens

Je zou er bijna voor naar Duitsland verhuizen: de Ringelschwanzprämie! Varkenshouders in de Duitse deelstaat Nedersaksen krijgen een bonus wanneer zij biggen of vleesvarkens afleveren met een intacte krulstaart. Het programma bestaat al sinds 2014 en blijkt nodig. Want ondanks dat er al meer dan 20 jaar een EU-richtlijn tegen het couperen van varkensstaarten bestaat, is couperen nog maar in 2 landen (Finland en Zweden) verboden. Alle andere landen hebben wel actieplannen, maar nog geen verbod. In Nederland wordt gedoogd en pas vanaf 2030 verboden.

Hoe anders is dat in Nedersaksen. Daar wordt het bestaande programma zelfs uitgebreid, schrijft Nieuwe Oogst. Deelnemers moeten bewijzen dat 80% van de biggen een intacte staart heeft en 70% van de vleesvarkens, om in aanmerking te komen voor een subsidie van €21 per vleesvarken en €9 per gespeende big. Vrije uitloopvarkens met krulstaart krijgen een aanvullende subsidie van €37 en €8 per big. Omdat het niet eenvoudig is om varkens met krulstaarten te houden (staartbijten is een teken van stress) kunnen deelnemende varkenshouders rekenen op enige soepelheid als zij die percentages niet halen en worden ze niet meteen uitgesloten van deelname. Verder komt er een Ringelschwanzbörse, een website voor zeugenhouders en varkensmesters om vraag en aanbod van biggen-met-krulstaart op elkaar af te stemmen.

Nieuwe Oogst - Varkenshouder Nedersaksen krijgt extra premie voor intacte staart, 28 jan 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jos van Vonderen
Jos van Vonderen Land- en tuinbouw
  • #1
  • 31 jan '23
  • 2:42

En waar worden deze staarten opgegeten?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.