Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog
15
Fotocredits: Hoofdkantoor Rabobank, Foodlog Media

Flash‘Krimp veestapel kost 3,1% banen in Nederland’

Helemaal precies is het niet uit te rekenen, zegt Cor Pierik van het Centraal Bureau voor de Statistiek in De Telegraaf. Toch durft hij de stelling aan dat een halvering van de veestapel in ons land zal leiden tot een daling van de werkgelegenheid met een dikke 300.000 banen; 3,1% van het totaal en dik tien keer zoveel als het aantal boeren dat zal verdwijnen.
Die banen verdwijnen vooral in sectoren die van de boeren en hun beesten afhankelijk zijn, zoals veevoederbedrijven, slachthuizen en vleeswarenmakers. Ook bij de banken en accountants ziet hij banen verdwijnen omdat er klanten wegvallen.

De Telegraaf - ?Strenger stikstofbeleid kost onze economie miljarden?, 6 jul 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Petra Berkhout
Petra Berkhout Food- en agri-economie
  • #15
  • 12 jul '21
  • 8:24

#14 Terechte vraag Dick, waar ik niet zonder meer een antwoord op heb. Dat er meer wordt betaald voor die liters melk vind ik al winst. Blijft dat zo? Ook op langere termijn, als afzet mogelijk toch stokt of .... ? Het Planet Proof-akkefietje geeft wat dat betreft weinig vertrouwen.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #14
  • 10 jul '21
  • 21:45

Petra Berkhout, ik zie Albert Heijn 5 cent voor een liter melk meer betalen aan boeren, Royal Friesland Campina houdt het op 2 cent en stuurt boeren weg als het toch niet uitkomt en de overheid biedt innovatiesubsidies (voor veel te dure operationele systemen) en uitkoopregelingen.

Als ik het zo mag vragen: wie werkt het meest op systeemniveau, cq. hoe kan het beter?

Jos van Vonderen
Jos van Vonderen Land- en tuinbouw
  • #13
  • 8 jul '21
  • 19:37

Wie zijn wij, en ik in het bijzonder, om hier op Fl te bepalen wat of welk beroep, passie of roeping geschikt is voor diegene die het uitspreken?

Het artikel in iedergeval komt bij mij over als: het kind met het badwater weggooien.

Kees verhagen
Kees verhagen Land- en tuinbouw
  • #12
  • 8 jul '21
  • 17:01

#11 petra dat is niet enkel bij het voedsel maar bij alle spullen.

Petra Berkhout
Petra Berkhout Food- en agri-economie
  • #11
  • 8 jul '21
  • 16:31

#7 Dat er een fors milieukaartje hangt aan de intensieve veehouderij is onmiskenbaar. Aan alle landbouwproductie overigens, ook aan biologische en natuurinclusieve, aan regeneratieve en aan kringloop. Als we het echt goed zouden doen, dan zouden we die milieukosten meerekenen in de prijs van het voedsel. Zodat de kosten daar komen waar ze horen: bij de gebruiker. Dat betekent een forse stijging van de voedselprijzen. Zo zit het systeem niet in elkaar. Vooralsnog werkt het systeem anders: steeds meer eisen - terecht vaak - aan de productie, daarmee oplopende kosten, die de producent niet of slechts beperkt kan doorberekenen aan de volgende schakels. Kosten die vaak enkel gedragen kunnen worden door grotere bedrijven. Als je iets wilt veranderen, zul je toch echt op systeemniveau moeten gaan handelen ipv altijd maar weer de bal bij de primaire producent leggen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.