Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog
6
Fotocredits: 'Holstein', Thomas James Caldwell

FlashKreeft of koe - wie brak de Reeuwijkse dijk door?

Toen maandagochtend een deel van de Middelburg-Tempelpolder in het Zuid-Hollandse Reeuwijk onderliep, cirkelde er direct een politiehelikopter over. Maar met de ­recente hoge waterstanden in Limburg heeft deze dijkdoorbraak niets te maken, zeiden de autoriteiten. Is het dan de Amerikaanse rivierkreeft of die vermaledijde koe waar Nederland ook al geen vertrouwen meer in heeft? Niemand weet het, maar iemand moet de schuld krijgen.

de Volkskrant - Wie is de schuldige van de dijkdoorbraak in Reeuwijk: de koe of de rivierkreeft?, 27 jul 2021
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
N van Rooij
N van Rooij Land- en tuinbouw
 • #6
 • 28 jul '21
 • 12:30

Het zal de koe wel worden die de schuld krijgt. Dat is tegenwoordig in om die overal de schuld (stikstof,klimaat etc.) van te geven. Ondanks dat die in aantallen is gedaald in tegenstelling tot auto,s ,vliegtuigen etc..
Voor onze welvaart is het ook belangrijk om een gemakkelijke zondebok te zoeken.

Cécile Janssen
Cécile Janssen Foodlog redactie
 • #5
 • 29 jul '21
 • 23:50

Tweede Kamerleden Peter Valstar en Rudmer Heerema (VVD) willen van demissionair ministers Schouten en Van Nieuwenhuijzen weten of de Amerikaanse rivierkreeft het gat in de dijk bij Reeuwijk veroorzaakte. Dat denken de boeren in het gebied. Maar het Hoogheemraadschap van Rijnland gaat er vanuit dat de exoot niet de boosdoener is. De ministers moeten boven water halen welke preventieve maatregelen de waterschappen nemen om "de Amerikaanse rivierkreeft en andere invasieve soorten in dijklichamen in een vroegtijdig stadium te lokaliseren en bestrijden", schrijft Nieuwe Oogst.

Frans Aarts
Frans Aarts Land- en tuinbouw
 • #4
 • 30 jul '21
 • 10:15

Vreemd verhaal. Dijken worden volgens mij niet beweid door koeien. Voor veel dijken is dat verboden en ik zie het ook nooit.

Dijken worden begraasd door schapen. De druk van een schapenpoot op de graszode is veel lager dan die van koeien of andere runderen, dus de kans op kapot trappen minder. Bovendien rukt een rund het gras af, door de tong er omheen te slaan, waardoor plukken zode kunnen worden losgetrokken. Zeker een zode op veengrond is daar kwetsbaar voor. Een schaap knipt het gras met het gebit af, oefent dus geen trekkracht uit op de zode.

De combinatie ongunstige helling perceel, pootdruk en 'oogstmethode' maken koeien ongeschikt voor het beweiden van dijken. Daarom gebeurt het naar mijn weten ook niet.

Kees verhagen
Kees verhagen Land- en tuinbouw
 • #3
 • 31 jul '21
 • 8:10

# 3 frans als je geen verstand van zaken heb bemoei je er dan niet mee . Het is wat jij denkt als de klok hoor luiden maar niet weet waar de klepel hangt .
Denk eerder dat muskens ratten de oorzaak zijn . En de laksheid van het waterschap om de gaten te dichten. Volgens mijn eigen ervaring er mee

Frans Aarts
Frans Aarts Land- en tuinbouw
 • #2
 • 31 jul '21
 • 9:33

Kees #4, graag aangeven waar ik de plank volgens jou mis sla in #3 . Ik leer graag van fouten van mijzelf en anderen. Van jouw reactie leer ik dat een kreet als ‘de klok horen luiden zonder te weten waar de klepel hangt’ zonder onderbouwing nutteloos is en als lomp wordt ervaren. Dank daarvoor.

Als je uit mijn tekst opmaakt dat koeien de schade hebben veroorzaakt heb je niet goed gelezen. Ik ging er namelijk van uit dat dijken niet worden begraasd door koeien, omdat schapen voor een steviger zode zorgen.

Dat ‘muskens ratten’ de oorzaak zijn, wat jij denkt, lijkt me onwaarschijnlijk. Deze diersoort bestaat niet.

Als een dijk zou worden begraasd door koeien bestrijdt je dan dat (de in mijn #3 aangehaalde m.i. feiten):
- koeien door de grotere pootdruk meer schade aan de zode kunnen doen dan schapen?
- koeien door het afrukken van gras plukken uit de zode los kunnen trekken, in tegenstelling tot schapen die het gras afknippen?
- dat om deze redenen voor veel dijken begrazing door koeien verboden is?
Maar als je daar geen verstand van hebt: laat maar zitten.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.