6
Fotocredits: 'Lobsters', Paul Schultz

FlashKreeft eerst op ijs en dan koken

Kreeft en feestdagen. Traditie. Met de telkens terugkerende bange vraag: hoe maak je het beest het minst onvriendelijk dood. In kokend water gaat het snel, zoveel is zeker. Maar nog iets sneller: eerst de levende kreeft even op ijs leggen en dan pas in de kookketel. Geen kreeft eten kan ook. Maar ja, die vermaledijde feestdagen ...

Knack - Mysteries van het eindejaar: waarom wordt een kreeft levend gekookt (en wat is het alternatief)?, 11 dec 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #6
  • 12 dec '19
  • 0:33

Corn on the cob lijdt 100% nooit in kokend water.

Roland Nijs
Roland Nijs Drogredeneringen Opruimingsdienst (DOD)
  • #5
  • 11 dec '19
  • 22:51

Krab, zeeëgels, kreeft, langouste, langoustines, garnalen, oktopus, inktvis, oesters. Elk in zijn/haar soort heerlijk mits goed klaargemaakt. Ze hoeven ook niet allemaal zoals zeetong 3 keer te zwemmen. Voor sommige is 2 maal voldoende. De gustibus non est disputandum.

niet meer aanwezig
  • #4
  • 11 dec '19
  • 21:36

Heb ooit een t.v.-programma gezien waarin iemand een kreeft levend in een veel te kleine pan met kokend water probeerde te stoppen: "Werk toch eens mee".
Vind het nog steeds een schandaal dat levende wezens aan dit soort idioten overgeleverd zijn voor hun einde. Daar is totaal geen zicht op.
Voor mij geen kreeft of krab. Dat werkt goed voor mij.

Hans Pollemans
  • #3
  • 11 dec '19
  • 18:05

#2 Krab is niet meer te koop. Wel krabbepoten. Vertrouw die ook niet meer. De laatste twee keer dat we een complete krab kochten bezworen de verschillenden visboeren, dat die echt heel vers was. Weggegooid. Ik deel je mening over krab qua smaak.

Ik vrees dat de meeste mensen de inhoud van de schaal negeren als 'vies'. Vooral de groenachtige drab en de oranje stukken vanonder de rand van de schaal zijn heerlijk.
Met stokbrood een mayonaise waar meer mosterd, citroensap en peper in gaat, en een fles Muscadet, of een Gros Plant (Een Nantais: goedkope heerlijke frisse droge wijn uit de bouche van de Loire die je buiten Frankrijk nooit tegenkomt. Daar inde winkel 4-5 euro)
Hopelijk volgend jaar weer naar Bretagne, alwaar in supermarkten en vismarken levende krabben ( tourteau) en spinkrabben (araignee). Hollanders kijken altijd wat wantrouwend als ik op de camping ( natuurcampings met vrije plaatsen max. 10 per ha.) ze nog levend onder een straaltje water schoon borstel.

Krab eten we thuis altijd samen alleen; kan het geknoei van vrienden die de helft laten zitten, niet aan zien.
Als we klaar zijn is dit over. Kost wat tijd, en de fles gaat leeg.

Wouter Klootwijk
  • #2
  • 11 dec '19
  • 17:08

Hans Pollemans. Het was in het hoge noorden van Noorwegen en ik deed een koningskrab in een kookketel op een houtvuur. Het werd op tv vertoond en woede was mijn deel.
Het is moeilijk te filmen. Maar de krab is onmiddellijk, echt binnen een fractie van een seconde, uitgeschakeld. Het was me uitgelegd door een Noorse bioloog. Het zenuwstelsel functioneert op slag niet meer boven een temperatuur van 60 graden. Dan stolt eiwit, zei hij.
Midas Dekkers heeft lang geleden bij mij thuis een kreeft gekookt in een glazen pan. Het werd gefilmd en kwam op tv. De kreeft bewoog nog geruime tijd in het kokende water. Bewijs: de kreeft leeft maar door in het hete water en lijdt.
Later hoorde ik van een geleerde in deze te Nijmegen, dat bewegingen van bijvoorbeeld ledematen (zoals die van de kreeft in de glazen pan bewogen) niet betekenen dat het dier leeft. Het is in kokend water onmiddellijk dood.
Krab is ongelofelijk lekker. Kreeft geen reet aan.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.