De zorgen van de FAO waar Dick het in #9 over heeft, betreffen volgens dit (Franse) artikel, Flambée des prix alimentaires : quelles conséquences , de sterke stijging van de prijzen van bepaalde landbouwgrondstoffen (vooral granen en spijsoliën) de afgelopen maanden. Wat granen betref zijn de prijzen van maïs, soja en tarwe terug naar niveaus die sinds 2013/2014 niet meer zijn voorgekomen. De redenen zijn verschillend:
• Verscheidene landen kopen massaal graan om de strategische voorraden, waaruit zij tijdens de crisis hebben geput, aan te vullen.
• China bouwt zijn productiecapaciteit voor varkensvlees weer op waardoor de vraag naar soja voor het voederen van vee toeneemt.
• Lagere opbrengsten door weer/klimaatinvloeden.
• Handelsbeleid: Rusland en Argentinië beperken hun graanimport (beperken prijsstijging en voldoende voer voor vee houden)
Kortom de oorzaken zijn niet alleen op Corona te verhalen maar in combinatie met andere effecten (zoals Petra in #12 aangeeft) zijn er grote zorgen voor de mogelijke gevolgen. Wanneer de prijsstijgingen doorwerken in de voedselprijzen kan dit vooral tot onrust leiden in landen die afhankelijk zijn van import en waar uitgaven aan levensmiddelen een groot aandeel hebben in het consumptiepakket en mensen hun inkomen hebben zien dalen/verdwijnen het afgelopen jaar.