Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog
3
Fotocredits: Dikke trui, PXhere

FlashKoop nu een paar dikke truien

De EU-landen willen samen gas inkopen om goedkoper uit te zijn. Dat moet ons continent doen in landen die we tot voor kort schurkenstaten vonden, zoals Quatar en Iran (want die hebben na Rusland de grootste gasvoorraden). De gasprijzen zijn op dit moment krankzinnig hoog en zijn niet vol te houden zonder hoge inflatie aan te jagen.
Natuurlijk gaan we geen korting krijgen. Zo werken markten. Waarschijnlijk gaan we het komende winter daarom wat kouder hebben. De thermostaat gaat op 18 graden Celsius, want we zullen als consumenten de hoge prijzen moeten betalen. Dikke truien en lekkere warme broeken-makers spinnen nu alvast garen bij komende winter. Als je die nu vast bestelt, heb je toch vast een voordeeltje.

Het Financieele Dagblad - EU-lidstaten geven groen licht aan gezamenlijke inkoop van gas, 28 mrt 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Harry Romijn
Harry Romijn Levensmiddelenhandel
  • #3
  • 28 mrt '22
  • 21:54

@: Joep Goossens : Ik schrijf niet, dat een energietransitie simpel is, noch dat dit met zonnepanelen gemakkelijk gaat, in tegendeel zelfs. Maar: iedere vonk, opgewekt door zonnecellen, hoeft NIET opgewekt te worden door gas, olie of steenkool.
Tsja, en op hoge appartementen of ingeklemde stadswoningen... jammer dan, gaat niet altijd. Ik heb ook niet geschreven, dat op niet kunnen gevangenisstraf staat. Er zijn nog heel erg veel daken, waar plaatsing WEL kan. En reken maar, als over enkele jaren dat salderen afgebouwd wordt: heel wat techneuten zullen dan met thuisbatterijen komen, veel goedkoper en veel grotere capaciteit.

Elektriciteit omzetten in waterstofgas (H2): leuk verhaal, doch... de calorische waarde van H2-gas ligt op een derde van aardgas, oftewel: gasleidingen, maar vooral branders zullen 3 x zo veel capaciteit moeten hebben. Bovendien zijn de moleculen heel klein, dringen dus door veel kleinere poriën heen, en .. zijn zeer explosief.

Isoleren: hoeven we niet op de Staat te wachten, die dat uit de Belastingruif met uw en mijn belastinggeld betaalt. Gewoon: zelf beginnen. Deze investering verdient zich in enkele jaren al terug. Dus, zelfs een huurder moet eens gaan rekenen: eenmalig € 4000 aan isolatie kwijt of € 500 per jaar aan hogere energierekening. IK weet het antwoord wel, zelfs als je in redelijk korte tijd weer vertrekt. Mijn zoon heeft zo zijn studentenkamer geïsoleerd en na drie jaar haast tegen zijn investeringskosten aan zijn opvolger overgedragen. Isoleren kan haast iedereen, is geen technologisch hoogstandje.

Tijd dat we onze blunders over de afgelopen 40-50 jaar eindelijk eens recht gaan trekken.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #2
  • 28 mrt '22
  • 19:07

Harry, gaat allemaal niet zo makkelijk.
Je vergeet de opslag van energie. 's Zomers te veel zonne-energie, 's winters en 's nachts voor de Tesla's te weinig. En het netwerk begint ook al te kraken, kan niet nog meer pieken zonne-energie aan. In plaats van die overtollige energie in de zomer in de vorm van waterstof op te slaan zoals in Spanje en in Frankrijk gepland, vinden wij dat rendement van 70% nog te laag en doen daarom weinig. Liever centrales aan/uit zetten wat leidt tot meer CO2 uitstoot en ontbossing, dan groene energie die duurder is.

De (morele) plicht op ieder ZW-Z-ZO dak zonnepanelen te leggen, gaat alleen op voor lage woningen. Hoge stadswoningen en appartementen hebben een relatief klein dak.

Wat isolatie betreft, daar heeft onze overheid voorlopig geen geld voor. Bovendien zijn er véél te weinig installateurs, maar misschien kunnen de Oekraïners ons helpen als ze het land weer mogen verlaten.

Harry Romijn
Harry Romijn Levensmiddelenhandel
  • #1
  • 28 mrt '22
  • 12:57

Dus...
eindelijk eens werk maken van isolering huizen en andere gebouwen, wat onze Overheid al sinds 1975 promoot en vaak subsidieert ( = belastinggeld van u en mij aan spendeert).
Verder zo veel mogelijk besparingen doorvoeren ( LED's met sensors, licht en verwarming uit/omlaag, waar niet iemand dat nodig heeft, o.a. de stads- en snelwegverlichting. Is prima met sensors te regelen, dat er iets gaat branden als iemand dat nodig heeft; en heel vaak beter aan duisternis gewende ogen dan floodlight aan).
De (morele) plicht op ieder ZW-Z-ZO dak zonnepanelen te leggen. In mijn geval, 10 panelen a 325Wpiek: in feb 177 kWh, en maart tot vandaag 12:38: 371kWh. Heeft Poetin, de Ayatolla's en Sheiks, Maduro, sultan van Brunei enz. helemaal niets van. Doch.. leuk als de zon schijnt, maar verder: donker !
Zolang nodig: alle kern- (en kolen)centrales weer aan het net. Beter 2 jaar revisie van 20 jaar op nieuwbouw wachten.
Daarna: kernreactoren bouwen. niet iedereen een eigen ontwerp ter meerdere glorie van de locale bestuurder, doch.. standaardcentrales over heel Europa. Vraag het Macron. Radioactief afval goed opbergen, zodat een handige techneut over X jaar ( decennia) dit weer goed gebruiken kan; het blijft immers een zeer energierijke grondstof)
Windturbines, ook wel vogelvermalers genaamd: liever niet, ondanks een leuke aanvulling op de in het donker staande zonnepanelen 's nachts bijv.

Genoeg geteut, getreuzeld, uitgesteld, naar de toekomst verschoven en op de lange baan gezet. Hadden we dit in 1975 doorgezet ( de 35 kerncentrales van Den Uyl voor NL alleen al ) ipv achter die gele vlag met die lachende zon en "Atoomenergie ? Nee bedankt !" aangelopen, was de global warming nu misschien enkel een theoretisch verhaal geweest.

Bovendien waren die vele duizenden miljarden €uro's in Europa gebleven ipv nu op plaatsen, waar ze ons extreme narigheid bezorgen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.