9
Fotocredits: Alaska Pollock filets Delhaize, Open Food Facts

Flash‘Koolvis duurzamer dan vleesvervangers’

"Er is niets beters voor onze planeet dan wilde Alaska koolvis", jubelt de Association of Genuine Alaska Pollock Producers (GAPP). GAPP liet in een levenscyclusanalyse (LCA) uitzoeken wat de ecologische voetafdruk is van wildgevangen Alaska koolvis in vergelijking met vlees en plantaardige vleesvervangers. De Alaska koolvis - in de VS de meest gegeten wildgevangen vis - blijkt één van de meest klimaatvriendelijke eiwitbronnen ter wereld. De CO2-uitstoot van de echte Alaska koolvis is 3,77 kilo CO2 per kilo eiwit. Die van kip komt uit op 12,50, varkensvlees op 19,65, vleesvervangers tikken 20,83 aan en wildgevangen Atlantische kabeljauw, toch ook vis, 30,60 kilo CO2 per kilo eiwit. Maar rundvlees spant de kroon, met 115,75 kilo CO2 per kilo eiwit.

Alaskapollock - Wild Alaska Pollock Is Among the Most Climate-Friendly Proteins in the World, 3 aug 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #9
  • 7 aug '21
  • 17:16

Rene, er zijn nu eenmaal grote verschillen tussen vleesvee dat alleen vlees oplevert en melkvee dat eerst heel veel melk produceert en pas daarna geslacht wordt. In het laatste geval verdeel je de CO2 uitstoot van die koe over de melk en het vlees dus dan is er per kg rundvlees een lagere carbon footprint. Ook het voer maakt verschil: Nederlands melkvee krijgt veel ruwvoer en bijproducten uit de levensmiddelensector. Ook dat geeft een lagere uitstoot dan vlees van vleesvee dat veel granen krijgt.

Rene Smit
Rene Smit toerisme & yoga
  • #8
  • 6 aug '21
  • 23:17

Op dezelfde pagina staat dat het voedingscentrum uitgaat van 15 kg CO2 per kg vlees bij melkvee en op de gelinkte pagina wordt zelfs 31,3 genoemd voor runderbiefstuk. Wie het weet mag het zeggen.

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #7
  • 6 aug '21
  • 18:36

CO2-eq zijn berekend op basis van de IPCC-richtlijnen (zie Appendix 1 en tabel 9 in het rapport) met een tijdhorizon van 100 jaar voor het GWP (global warming potential) van de verschillende broeikasgassen. Een vrij algemeen aanvaard rekenmodel, dus.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #6
  • 6 aug '21
  • 13:51

Die CO2-eq, is dat allemaal lange keten CO2 (dwz Toevoeging)?

Harry van den Burg
Harry van den Burg Land- en tuinbouw
  • #5
  • 6 aug '21
  • 12:02

Dank je wel voor je moeite en uitleg, Carolien! Mijn kriebelige gevoel bij het lezen van die enorme verschillen was dus wel terecht....

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.