Waarom zou een "plantaardig voedingspatroon" klimaatverandering tegengaan? Hoe werkt dat?
Bijna twee derde van de wereldbevolking beschouwt klimaatverandering als een mondiale urgentie. Dat blijkt uit The Peoples' Climate Vote, een grootschalige enquête die in meer dan 50 landen werd afgenomen. Om daar wat aan te doen, kiest het merendeel het liefst voor beschermen van bossen en landschappen en meer groene energie. De overstap naar een plantaardig voedingspatroon blijkt met 30% het minst favoriet. “Consumenten blijven vlees kopen omdat ze het lekker vinden”, aldus een woordvoerder van de Britse Association of Independent Meat Suppliers (AIMS). Duitsers en Britten blijken nog het meest welwillend te staan tegenover een plantaardig dieet, met respectievelijk 44% en 43%. Conclusie: klimaatverandering is een serieuze zaak, maar kom niet aan m'n biefstuk, Bratwurst of Beef Wellington.
Waarom zou een "plantaardig voedingspatroon" klimaatverandering tegengaan? Hoe werkt dat?
#1 Door de verliezen die plaatsvinden tijdens de omzetting van planten in vlees tegen te gaan en die direct in mensen uit te voeren. Daarmee wordt het gebruik van kunstmest (= fossiele energie) beperkt en ook de kaalslag van de bodem die een versterkend effect heeft op klimaatverandering. Daar is op Foodlog veel over geschreven.
Waar we nog naar op zoek zijn, is de nutrient efficiency van een plantaardig dieet. Is dat wat jij bedoelt, Gert?
Daar hadden we het hier laatst over.
Vergeet de enorme water-footprint van vlees niet, met name daar waar in waterarme gebieden voedergewassen worden geteeld.
Hoeveel mensen zijn bereid om hun energieverbruik te minderen of om te ontspullen en wordt daar net zo vaak onderzoek naar gedaan en over gepubliceerd of is dit de bekende stok die altijd voorhanden is als je een hond wilt slaan.
Biefstuk is een slecht voorbeeld. Rundvleesconsumptie is nu juist wat al jaren een dalende trend laat zien (in jaren '70 rond de 11,5 kg/pp/jr, rond 2020 9,1 kg/pp/jr). Kip- en varkensvlees consumptie per persoon laat een stijgende trend zien.
Rundvlees wordt vaak aangehaald als grote boosdoener omdat het met kop en schouders uitsteekt boven ander vlees vanwege de hoge methaan emissie. Over korte en langlevende broeikasgassen is al veel geschreven op FL, net als over omzet en toevoeging.
Ik lees over meer groene energie, beschermen van bossen en minder vlees eten. Behoorde minder fossiele energie verbruiken ook nog tot de opties?
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.