Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog
34
Fotocredits: 'Tomahawk Steak', ReinhardThrainer op Pixabay

Flash‘Kom niet aan mijn biefstuk met je klimaat’

Bijna twee derde van de wereldbevolking beschouwt klimaatverandering als een mondiale urgentie. Dat blijkt uit The Peoples' Climate Vote, een grootschalige enquête die in meer dan 50 landen werd afgenomen. Om daar wat aan te doen, kiest het merendeel het liefst voor beschermen van bossen en landschappen en meer groene energie. De overstap naar een plantaardig voedingspatroon blijkt met 30% het minst favoriet. “Consumenten blijven vlees kopen omdat ze het lekker vinden”, aldus een woordvoerder van de Britse Association of Independent Meat Suppliers (AIMS). Duitsers en Britten blijken nog het meest welwillend te staan tegenover een plantaardig dieet, met respectievelijk 44% en 43%. Conclusie: klimaatverandering is een serieuze zaak, maar kom niet aan m'n biefstuk, Bratwurst of Beef Wellington.

FoodNavigator - Plant-based diets the ?least favoured solution to climate change?, according to UN poll, 3 feb 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Gert van der Hoek
  • #1
  • 3 feb '21
  • 22:09

Waarom zou een "plantaardig voedingspatroon" klimaatverandering tegengaan? Hoe werkt dat?

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #2
  • 3 feb '21
  • 22:45

#1 Door de verliezen die plaatsvinden tijdens de omzetting van planten in vlees tegen te gaan en die direct in mensen uit te voeren. Daarmee wordt het gebruik van kunstmest (= fossiele energie) beperkt en ook de kaalslag van de bodem die een versterkend effect heeft op klimaatverandering. Daar is op Foodlog veel over geschreven.

Waar we nog naar op zoek zijn, is de nutrient efficiency van een plantaardig dieet. Is dat wat jij bedoelt, Gert?
Daar hadden we het hier laatst over.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #3
  • 3 feb '21
  • 23:12

Vergeet de enorme water-footprint van vlees niet, met name daar waar in waterarme gebieden voedergewassen worden geteeld.

ej van Ginkel
ej van Ginkel Land- en tuinbouw
  • #4
  • 3 feb '21
  • 23:32

Hoeveel mensen zijn bereid om hun energieverbruik te minderen of om te ontspullen en wordt daar net zo vaak onderzoek naar gedaan en over gepubliceerd of is dit de bekende stok die altijd voorhanden is als je een hond wilt slaan.

ellen-maureen colpa
ellen-maureen colpa melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen
  • #5
  • 3 feb '21
  • 23:44

Biefstuk is een slecht voorbeeld. Rundvleesconsumptie is nu juist wat al jaren een dalende trend laat zien (in jaren '70 rond de 11,5 kg/pp/jr, rond 2020 9,1 kg/pp/jr). Kip- en varkensvlees consumptie per persoon laat een stijgende trend zien.
Rundvlees wordt vaak aangehaald als grote boosdoener omdat het met kop en schouders uitsteekt boven ander vlees vanwege de hoge methaan emissie. Over korte en langlevende broeikasgassen is al veel geschreven op FL, net als over omzet en toevoeging.
Ik lees over meer groene energie, beschermen van bossen en minder vlees eten. Behoorde minder fossiele energie verbruiken ook nog tot de opties?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.