FlashKolen maken van CO2 kan maar is voorlopig zinloos

Het is een droom van wetenschappers. Maak weer harde, onder de grond te stoppen kolen van de koolstofdioxide (CO2) die door de verbranding van fossiele brandstoffen (olie, gas, kolen en hout) zodanig veel aan de atmosfeer is toegevoegd dat het klimaat verandert. Dat het kan, was al veel langer bekend. Het kostte alleen vreselijk veel energie omdat het op hoge temperaturen moest. De jongste vinding is een proces dat werkt bij kamertemperatuur. Maar helaas: de omkering van het proces (van vaste naar vluchtige koolstof en weer terug) kost bijna net zoveel energie als we ooit uit die verbranding hebben vrijgemaakt. De beschikbaarheid van energie is nou precies het probleem!
Mooi dus dat het kan, maar we hebben er voorlopig niets aan zegt uitvinder professor Thorben Daeneke zelf. We moeten nog leren fossiele energiewinning uit het verleden om te keren met behapbare hoeveelheden energie.

ScienceDaily - Climate rewind: Scientists turn carbon dioxide back into coal: New technique can efficiently convert CO2 from gas into solid particles of carbon, 3 mrt 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.