5
Fotocredits: 'Kok snijdt tomaten', Pixnio

FlashKok gevaarlijkste beroep

Op zoek naar gevaar en uitdaging in je werk? Denk dan eens aan de beroepskeuze kok. In de door het CBS opgestelde top-10 van gevaarlijke beroepsgroepen staat kok op 1. Bijna 60% van de koks geeft aan bijna altijd met gevaarlijke situaties te maken te hebben bij de uitoefening van hun beroep. Dat houdt in dat er risico's zijn op uitglijden, snijden, steken, verbranding, vallen van hoogte, bekneld raken, botsen, een ongeluk met gevaarlijke stoffen, verstikking of geweld. In de top-10 van gevaarlijke beroepen volgen na de kok vrachtwagenchauffeurs, procesoperators, buschauffeurs en trambestuurders, politie en brandweer, bouwarbeiders, dekofficieren en piloten, loodgieters en pijpfitters, bedieners van mobiele machines, metaalbewerkers en constructiewerkers. Van de totale arbeidsbevolking heeft een krappe 15% te maken met gevaarlijk werk.

CBS - 1 op 8 werknemers ervaart werk als gevaarlijk, 10 nov 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Matthijs Mahler
  • #5
  • 11 nov '21
  • 12:24

Tomaten zijn al rood van zichzelf en laten zich bovendien nauwkeuriger snijden per stuk. Ze op een riskante manier snijden geeft meestal geen beter snijresultaat. De eventuele extra rode kleurstof uit de vingers van de kok is overbodig.

Rene Smit
Rene Smit toerisme & yoga
  • #4
  • 10 nov '21
  • 12:38

#2 het lijstje is gebasseerd op zelfrapportage cq een enquete. Je formule mist trouwens nog een component "effect" :)

Bas Cloo
Bas Cloo horeca
  • #3
  • 10 nov '21
  • 12:14

Complimenten voor de gekozen foto die meteen de kern van het probleem blootlegt. De instroom aan mensen die al werkend het beroep bijgebracht krijgen en zonder enige inzicht in de potentiƫle gevaren aan de slag gaan. Tegen de tijd dat je weet hoe je te gedragen en hoe te werk te gaan heb je jezelf waarschijnlijk al meermalen in de vingers gesneden (figuurlijk en letterlijk) en anderen in gevaar gebracht. Beter begeleiden lijkt het devies maar de enorme werkdruk (zeker momenteel) staat dat veel te vaak in de weg.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #2
  • 10 nov '21
  • 10:11

Joep, het lijkt me dat het lijstje gebaseerd is op een risicobeoordeling. (Kans x n-gevallen) * correctie voor het volume aan handelingen per beroep waarbij een mens in het geding is = wat bepaalt wat het gevaarlijkste beroep is.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 10 nov '21
  • 10:01

Is een beroep gevaarlijk als je zegt dat het gevaarlijk, of als er binnen dat beroep veel (ernstige) beroepsongevallen plaatsvinden?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.