Ik denk dat de voedingsstoffen die landbouwhuisdieren binnenkrijgen beter zijn afgestemd op hun behoeften dan de voeding die de gemiddelde mens binnenkrijgt ;-)
Stel, je wilt alleen gewassen voor humane consumptie verbouwen. Dan moeten diervoerders gemaakt worden van plantaardige en dierlijke reststromen. De Wageningse promovendus Ollie van Hal zocht uit welke productiedieren het dan 'het beste' doen op welke afvalstromen. Met andere woorden: de meeste hoogwaardige eiwitten produceren voor humane consumptie. (Leg)kippen geef je koekjes, brood, soja en andere oliezaden. Daar leggen ze prima eieren op. Varkens geef je ons huishoudelijk afval - varkens zijn bij uitstek verwerkers van laagwaardig plantaardig afval, zoals groenteresten. Wel even verhitten of fermenteren, voor de voedselveiligheid. De koe? Die eet gras, en reststromen uit de voedingsindustrie. Denk aan bierbostel, aardappelschillen, bietenpulp en oliezaden. Eten ze nu ook al. En vis? Dat dier mag slachtafval gevoerd krijgen. Dus visvoer van varkensvet en beendermeel; dat gebeurt nu nog nauwelijks.
Ik denk dat de voedingsstoffen die landbouwhuisdieren binnenkrijgen beter zijn afgestemd op hun behoeften dan de voeding die de gemiddelde mens binnenkrijgt ;-)
Hoe zit het met de voedingsstoffen die de dieren binnen krijgen? Jij eet (indirect) wat jouw eten eet.
Ik denk dat we een grote afvalberg gaan krijgen als de ideeen van de PvdD (75% krimp veestapel) de toekomst moet worden. En zeker als iedereen veganist moet worden.
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.