FlashKoeien toch klimaatvriendelijk

Het moet nog wel even gecheckt worden, maar het is denkbaar dat een koe klimaatvriendelijk is en een kip niet. Toch verbruikt een koe per kilo makkelijk 10x zoveel voer als een kip. Als het waar blijkt, moeten alle berichten over wat duurzaam eten is, worden herschreven.

Twitter - Frédéric Leroy on Twitter, 3 mei 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #53
  • 6 mei '19
  • 21:21

Frans Aarts, heel veel dank voor je antwoorden op die ingewikkelde vraag in #20!

Frans Aarts
Frans Aarts Land- en tuinbouw
  • #52
  • 6 mei '19
  • 15:33

Jos #49. Ik bedoel rundvlees van runderen die specifiek voor het vlees worden gehouden, dus geen melkvee-vlees of vlees van mestkalveren, geboren uit melkvee.
Ik weet dat er ook runderen van vleesrassen op stal gemest worden maar ik vermoed dat het aandeel in het totaal aan vleesvee in Europa (nog) gering is.

Ik ben een onderzoeker in ruste. Dat ‘ruste’ leg ik voor mezelf uit als weinig moeite doen om schattingen voldoende te onderbouwen. Ik kan het dus mis hebben.

Frans Aarts
Frans Aarts Land- en tuinbouw
  • #51
  • 6 mei '19
  • 15:20

Harry #48. In 1810 is het jaarlijkse vleesverbruik, een maatstaf voor welvaart, in Brabant 25 kg per persoon. Dat is aanmerkelijk minder dan de 36-38 kg in de andere zandprovincies (Gelderland, Overijssel en Drenthe). Deze gegevens zijn overgenomen uit Zanden, J.L. van, 1985. ‘De economische ontwikkelingen van de Nederlandse landbouw in de negentiende eeuw, 1800-1914’. A.A.G. Bijdrage 25, bl 45. Proefschrift Landbouwuniversiteit Wageningen. Voor Peel en Kempen kom ik in mijn boek ‘Boeren in Peel en Kempen omstreeks 1800’ ook tot ongeveer 25 kg. Dat is de hoeveelheid die nu nog hoort bij de armste gebieden op aarde.

Brabant was 80 jaar lang het voornaamste slagveld in de strijd tussen Spanje en de Verenigde Nederlanden, daarna 150 jaar het favoriete slagveld in de strijd tussen de Verenigde Nederlanden en Frankrijk (men wilde de vijand graag buiten de eigen deur opvangen) en bovendien een wingewest van de Verenigde Nederlanden. In 1800 was de armoede enorm, wat de lage vleesconsumptie verklaart. Op de vraag “Hoe zijn hunne wooningen, schuuren, gereedschappen en de geheele aanleg ingericht?”, gesteld na de finale overwinning van de Fransen in de landbouwenquête van 1800, is het antwoord kort maar krachtig: “Allerellendigst in allen opsigte”. Dit slaat weliswaar op de omgeving van Breda maar in de rest van Brabant was het vermoedelijk niet beter.

Hendrik J. Kaput
Hendrik J. Kaput Landbouw & energie
  • #50
  • 6 mei '19
  • 10:04

#49 Hoezo concurrent voor de akkerbouw? Ik zag zoals elk voorjaar stront, stront en nog eens stront in allerlei vormen met gigantische machines opgebracht op de akkers van de akkerbouwers. Niet een werd overgeslagen. Hoezo concurrent? In welke mate?
By the way je zult maar weidevogel wezen met zo'n sleepslang over de weiden.

Jos Hugense
Jos Hugense levensmiddelenproductie
  • #49
  • 5 mei '19
  • 22:17

Frans, dank voor je mooie explicatie in #42

Een paar vragen om misverstanden te voorkomen;
-Ik neem aan dat je bedoelt 75% van ons rundvlees?
-Weet je zeker dat 75% van ons (rund)vlees in Europa van grond komt die moeilijk rendabel is te maken met akkerbouw? In Nederland eten we veel melkvee, maar landen die echt vleesdieren fokken voor rundvlees doen dat in toenemende mate intensief, met aangevoerd voer dus. Als je bedenkt dat ook melkvee wel degelijk concurrent is voor akkerbouw, lijkt me 75% een hoog percentage?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.