Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog

FlashKoe in de wei ‘volksverlakkerij’

Zeggen dat een koe in de wei beter is voor dierenwelzijn en het wereldmilieu is volksverlakkerij, zegt een Belgische veehouder. Hij komt in het geweer tegen Lidl, die alleen nog Belgische weidemelk wil verkopen. Volgens de boer kun je de methaanuitstoot van de koe beter in een stal opvangen. In de weide schaadt het broeikasgas het klimaat. Of het waar is? Als je tijd hebt, kun je er hier het nodige over lezen.

Vilt - Vlaams infocentrum land- en tuinbouw - Melkveehouder lust de weidemelk van Lidl niet - VILT, 13 jun 2019
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Hans Baltesen
Hans Baltesen Land- en tuinbouw
 • #1
 • 13 jun '19
 • 22:55

IK zie in geen enkel gelinkt stuk ook maar iets over het in de stal opvangen van methaan. Ik zou ook niet weten hoe dat dan gaat en wat er met het methaan gebeurt.

Wouter v.d. Weijden
Wouter v.d. Weijden Strategie duurzame landbouw
 • #2
 • 14 jun '19
 • 10:49

Inderdaad. Afvangen van methaan kan in principe wel, maar is peperduur.

En voor ammoniak geldt juist het omgekeerde: MINDER emissie als de koe in de wei staat. Ammoniak ontstaat namelijk pas als urine en mest bij elkaar komen, en dat is in de wei nauwelijks het geval. Ik denk dat Belgische boeren een inhaalslag in kennis moeten maken.

Frans Aarts
Frans Aarts Land- en tuinbouw
 • #3
 • 14 jun '19
 • 12:02

Die Belgische melkveehouder heeft minstens voor een deel gelijk. Het probleem met dierenwelzijn is dat de moderne weide de dieren in de regel geen beschutting biedt, met name bij zomerse temperaturen. Iedereen kan dat met eigen ogen de komende tijd waarnemen.
In de weide is de emissie van ammoniak inderdaad lager (4%) dan in de stal (13% bij roostervloer, maar bij emissie-arme vloeren een stuk lager), maar als de koe beschutting moet zoeken op stal (indien mogelijk) is de emissie dubbelop. De emissie van de stalvloer gaat immers door tot de vloer is opgedroogd.
Het benutten van mest (vanuit de kringloopgedachte) kan beter als de mest op stal is geproduceerd. Mest kan bewerkt worden, methaan kan gewonnen worden en mest kan naar tijd, plaats en omstandigheden optimaal worden aangewend. Om die reden werden runderen voor de introductie van kunstmest opgestald.

De zuivel betaalt extra voor weidemelk omdat de consument denkt dat dit beter is voor het dier en milieu, niet omdat dit werkelijk zo is. De zuivel stelt geen eisen wat betreft de inrichting van weiden. De consument weet immers niet dat koeien pijn lijden bij een temperatuur die men zelf lekker vindt, koeien janken niet, en ‘wat niet weet, wat niet deert’. Het gaat de zuivel om het gevoel van de klant, niet om dat van de koe.

Rene Smit
Rene Smit toerisme / yoga / horeca
 • #4
 • 14 jun '19
 • 12:22

#3 Dus dan moeten er eisen komen aan het aantal bomen cq beschuttingsplek wat er in een weide staat... of denk ik dan te simpel?

Wouter v.d. Weijden
Wouter v.d. Weijden Strategie duurzame landbouw
 • #5
 • 14 jun '19
 • 12:26

Frans, deze discussie hebben we al vaker gevoerd maar je komt steeds met dezelfde argumenten, dus toch maar weer even:
- als het te warm voor de koeien wordt kan de veehouder overschakelen op 's nachts weiden;
- de consument steunt weiden niet vanwege dierenwelzijn en milieu maar vanwege dierenwelzijn en landschap;
- goede beweiding is ook gunstig voor graszode, bodemleven en insecten (niet onbelangrijk in tijden van insectencrisis);
- die emissie "dubbelop" als de koe een tijdje naar binnen gaat zie ik niet. Het is tijdelijk meer emissie, maar dat is toch niet dubbelop?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Je moet ingelogd zijn om te reageren en duimen uit te kunnen delen.

Log nu in! Heb je nog geen account, meld je dan nu aan!

Lees Gespreksregels, de 'appeltjes' & de ambitie van Foodlog voor meer informatie over hoe je dit doet en hoe je je bijdrage aan Foodlog kleur kunt geven.