3
Fotocredits: Koeien bij Koudekerk, Martijn vdS

FlashKoe verstandiger geïnnoveerd dan auto

Geertjan Kloosterboer is een vloggende boer. Een rustige vent. Steekt geen hooibalen of autobanden in de fik en dumpt geen asbest op de snelweg. Hij zet je heel rustig met vlogjes aan het denken en vindt dat hij zich kan vergissen.

Gisteren nam hij je mee in een gedachte die bij hem een beetje was gaan malen. Er zijn veel minder koeien en veel meer auto's dan een paar decennia geleden. Ze stoten alletwee stikstof uit. De koeien ammoniak (NH3) en de auto's stikstofoxiden (NOx); het N-symbool uit het periodiek systeem verbindt de gewone en de heilige koe.

De auto's van nu zijn weliswaar stukken zuiniger, maar er zijn er wel heel veel meer. Die koeien van nu maken als groep nagenoeg net zoveel melk als toen ze nog met veel meer waren. Maar de boeren hebben hun productie dus gelijk weten te houden met heel veel minder beesten.

Boeren zijn meer met minder gaan produceren. Auto's zijn we zuiniger gaan maken, maar dat had geen zin want het zette ons alleen maar aan om er heel veel meer van te gaan maken en kopen. De koe lijkt dus verstandiger geïnnoveerd dan de auto. Maar die auto mag blijven en de koe moet weg. Kloosterboer snapt er niks van. Luister even naar hem en vertel ons hoe jij het ziet.

Twitter - Geertjan Kloosterboer on Twitter, 9 aug 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Kees verhagen
Kees verhagen Land- en tuinbouw
  • #3
  • 21 aug '22
  • 15:31

Heeft hij wel goed opgelet op school ? Koeien stoten geen ammoniak uit .

Piet Hermus
Piet Hermus landbouw, schrijft wel eens wat
Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #1
  • 10 aug '22
  • 11:01

We hebben hier al eerder, oa via korstmossen onderzoek, geconcludeerd dat auto’s ook NH3 (via SCR katalyse mbv ureum) uitstoten. Naar verwachting tussen 3 & 5 kton/jaar (TNO). Dat mist dhr. Kloosterboer nog even.
Dit doen we om het schadelijker NOx te laten reageren naar N2, omdat deze reactie niet perfect is te reguleren (snelheidverschil, temperatuur, ed) komt er NH3 als niet gereageerd product ook uit de uitlaat.

Daarmee is de heilige koe ook schadelijk voor onze N2000 en heeft geen mileuvergunning. Het langzamer rijden doet hier amper iets aan. Al die wegen door en langs N2000 gebieden merken het. Maar omdat vrijwel ieder huishouden een auto heeft krijg je een grotere opstand als je iets aan die koe wilt doen (komt in de vorm van rekeningrijden wel).

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.