1
Fotocredits: 'coconut oil mood picture', PaulReis123

FlashKlotsende olie in je mond tegen kwaaltjes

De kans bestaat dat duizenden dan wel miljoenen mensen voor niets hun mond spoelen met olie.

Oil pulling is een traditionele doe-het-zelftechniek afkomstig uit de Indiase Ayurvedische geneeskunde. Het idee is om kokosolie, zonnebloemolie, sesamzaadolie of olijfolie 5 tot 20 minuten door de mond te laten klotsen.

Velen zweren erbij. Gele tanden, een slecht adem, bloedend tandvlees en gaatjes zouden verleden tijd zijn. Oil pulling zou zelfs chronische vermoeidheid, kanker en migraines tegen kunnen gaan.

Wetenschappelijk bewijs ontbreekt. Er zijn nog maar weinig onderzoeken uitgevoerd en de beschikbare studies rammelen wetenschappelijk te vaak.

Toch zijn er wel meer rituelen die mensen gebruiken om zich beter te voelen zonder dat ze wetenschappelijk bewezen zijn. Veel kwaad lijkt oil pulling in ieder geval niet te doen.

HLN - Je mondhygiëne verbeteren en tanden bleken door te spoelen met kokosnootolie? Werkt ?oil-pulling? echt?, 13 jan 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
james pott
james pott land- en tuinbouw
  • #1
  • 16 jan '23
  • 22:05

Het is bekend dat cocos olie niet erg geliefd is bij de bacterie flora in je mond. Aangezien we spoelen een gedoe vonden zijn we al jaren geleden overgestapt op poetsen met een mengsel van cocos olie en baking soda. En sindsdien al in geen 20, 30 jaar een tandarts gezien. Nooit tand of kiespijn, geen gaatjes. Een goede vriend tandarts waarschuwde voor de bakingsoda maar ik denk dat de grotere hoeveelheid cocos olie dat verhielp. N=1 maar we zijn er blij mee.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.