2
Fotocredits: Sigrid Kaag, Sebastiaan ter Burg

FlashKlimaat of defensie, gewoon bijdrukken

Minister Sigrid Kaag van Financiën wil geen geld van het budget voor klimaatmaatregelen halen om meer aan defensie uit te kunnen geven. Dat is een beetje dom, want zowel klimaatmaatregelen als de oorlogsindustrie creëren echte spullen en diensten van grote waarde in een onveilige wereld. Die mag je als staat voorfinancieren. Zo staat het de facto in het handboek van de Nederlandse Bank en andere centrale banken. Het hoeft helemaal niet van klimaat af, ze mag het geld gewoon bij laten drukken. Niet voor niets wil de Europese Commissie dat de eurolanden flink blijven investeren in hun economieën: we moeten blijven geloven in de goede afloop en daar spullen voor maken waar iemand straks waarde aan toekent.

MSN - Kaag: onverantwoord om defensiegeld bij klimaat weg te halen, 3 mrt 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Kees verhagen
Kees verhagen Land- en tuinbouw
  • #2
  • 4 mrt '22
  • 12:40

Dick nu niet ingrijpen betekent dat de rekening later moet betaald worden . Zou dat je kinderen of kleinkinderen aan willen doen ?

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #1
  • 3 mrt '22
  • 8:21

Het echte probleem is natuurlijk: hoe ver wil je de inflatie laten oplopen, omdat er al zoveel geld in omloop is dat de inflatie kan oplopen?

In dat geval is renteverhoging de remedie. En dat is weer lastig omdat dan alles wat we op de pof leven - lenen is nog altijd nagenoeg gratis - in gevaar komt. De huizenmarkt zou inzakken, huurkoop (die voor de nodige spullen een grote markt heeft gemaakt) zou stukken minder populair worden en het algehele prijsniveau zou flink omhoog gaan.

Niet voor niets adviseert de Europese Commissie de lidstaten van de Unie flink door te investeren in de economie.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.