Naar schatting daalt de Italiaanse wijnproductie dit jaar met 12%, van 50 naar minder dan 44 miljoen hectoliter, schrijft ESM. Dat zou betekenen dat Frankrijk, met een oogstverwachting van 46 miljoen hectoliter na 9 jaar opnieuw 's werelds grootste wijnproducent zal zijn. Italië, Spanje en Frankrijk staan steevast aan kop in de wereldwijde ranglijst. Meestal voert de laatste jaren Italië de lijst aan. Spanje's productie is door het droge weer gedaald met 20% ten opzichte van vorig en is goed voor 33 miljoen hectoliter. Het weer liet ook kampioen Frankrijk zo'n 2% van zijn productie verliezen ten opzichte van 2022.
Stortregens in mei, gevolgd door zwoel, warm weer bleek in Italië de ideale voedingsbodem voor de plasmopara viticola (peronospora), een schimmel die valse meeldauw veroorzaakt. De schimmel tast de bladeren en druiven aan. Op een cruciaal moment - net wanneer de druifvorming plaatsvindt - sloeg de schimmel toe in Italiaanse streken. Normaal slaat de schimmel toe in het noorden, maar daar verwachten de Italianen een nagenoeg gelijke oogst. Vooral het centrum en het zuiden kregen de volle laag. Zo valt de wijnoogst in de Abruzzen naar verwachting 40% lager uit.
Van schaarste is nog geen sprake, aldus het landbouwinstituut Ismea. Door onder meer een al jaren dalende vraag zijn er in het afgelopen jaar juist veel onverkochte voorraden ontstaan. Zie ook de Franse regering die €200 miljoen uitgeeft om 'overtollige wijn' te vernietigen om de prijzen te stabiliseren en worstelende producenten te ondersteunen. In Italië zou de voorraad nog ruim 49 miljoen hectoliter bedragen, het hoogste niveau van de afgelopen 6 jaar. Minder oogst is helemaal niet zo'n ramp.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.