Fotocredits: Dong Tao-kip met grote klauwen in Vietnam, Geke Lobregt voor FL media
Flash GezondheidKippenklauwen kluiven als superfood
Nederlanders zullen er waarschijnlijk van gruwelen, maar in Azië zijn kippenklauwen van oudsher een ware delicatesse. Inmiddels groeit ook elders de vraag. Omdat kippenklauwen zijn ontdekt als superfood vol gezonde stoffen, groeit hun populariteit onder niet-Aziaten. Dat is met name het geval in Afrika en Zuid-Amerika.
De verwachting is dat de markt voor kippenklauwen in 2028 $1,5 miljard waard is, volgens schattingen van het Amerikaanse onderzoeksbureau Grand View Research. In 2023 schatte datzelfde bureau de markt nog op $1,1 miljard.
Kippenklauwen zijn rijk aan collageen, een eiwit dat wonderen doet voor je huid en gewrichten. Ze bevatten ook glucosamine en chondroïtine, stoffen die helpen bij het gezond houden van kraakbeen en het voorkomen van gewrichtspijn. Bovendien zitten ze vol calcium, wat goed is voor je botten. In onze contreien worden glucosamine en chondroïtine aangeprezen in de vorm van voedingssupplementen.
Ook in Aziatische landen groeit de vraag naar kippenklauwen, met name vanuit de groeiende middenklasse. Daar worden speciale kippenrassen gehouden vanwege hun grote en dikke, schijnbaar opgezwollen poten. Een bekend voorbeeld is de Dong Tao-kip, ook wel bekend als de 'Drakenkip'. Het ras is afkomstig uit Vietnam en staat bekend om zijn extreem dikke en grote poten die gelden als een delicatesse.
Foodbusiness - Markt kippenklauwen groeit opmerkelijk hard - Analyse Vlees & Eiwit,
3 sep 2024