De kip en het ei zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toch hebben Japanse onderzoekers de twee los weten te koppelen. Ze vonden een manier om kippenembryo’s te laten groeien in doorzichtige kunststof zakjes, zonder eierschaal dus.
De ontdekking maakt het mogelijk in real-time mee te kijken met de ontwikkeling van een embryo. De eieren hoeven immers niet stuk gemaakt te worden om het groeiende embryo te zien. Door embryonale veranderingen van dag tot dag in de gaten te houden, kunnen onderzoekers beter in kaart brengen hoe een embryo zich ontwikkelt en reageert op (toxicologische) experimenten. Die resultaten zijn bijvoorbeeld te gebruiken in stamcelonderzoek.
Het ontwikkelen van de eierschaal-vervangende zakjes was niet zonder uitdagingen. In eerdere pogingen maakten onderzoekers een doorzichtige schaal, maar daarin droogden de embryo's al snel uit. Daar vonden de Japanse onderzoekers een oplossing voor: door de eitjes zachtjes te laten draaien, bleef het membraam om de dooier voldoende vochtig.
De embryo's die gekweekt werden met de nieuwe methode ontwikkelden zich geleidelijk en 21 dagen na incubatie werden er normale kuikentjes 'geboren'. Daar hielpen de onderzoekers een handje bij, door het kunstofmembraan voorzichtig te verwijderen. Embryo's waarbij periodieke ademhalingsbewegingen werden waargenomen, telden mee als 'uitgekomen'.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.