0
Fotocredits: 'Jongen draagt baby', Pixabay via pexels

Flash PerspectiefKinderwens kleiner door klimaatzorgen

Klimaatzorgen maken dat mensen minder positief staan tegenover het krijgen van kinderen. Ook gaat bezorgdheid over klimaatverandering samen met de wens of intentie om minder kinderen te krijgen of zelfs helemaal geen. Dat blijkt uit de eerste systematische review van de samenhang tussen klimaatzorgen, mentale gezondheid en kinderwens, gepubliceerd in PLOS Climate.

Amerikaanse onderzoekers keken naar hoe klimaatzorgen de beslissing om kinderen te krijgen, beïnvloeden. Ze namen 13 studies onder de loep, uitgevoerd tussen 2012 en 2022, met in totaal 10.788 deelnemers. Het ging voornamelijk om studies in landen gelegen op het noordelijk halfrond, zoals de Verenigde Staten en verschillende Europese landen.

Bezorgdheid over klimaatverandering en een mindere kinderwens bleek geassocieerd te worden met 4 thema's: onzekerheid over de toekomst van een ongeboren kind, milieustandpunten gericht op overbevolking en overconsumptie, het voorzien in de bestaansbehoeften van het gezin en milieu- en politieke sentimenten.

Volgens de onderzoekers is verder onderzoek nodig om dit probleem beter te begrijpen en aan te pakken, waarbij een interculturele benadering essentieel is. Vooral bij de bevolkingsgroepen op het zuidelijk halfrond, die zwaar getroffen worden door klimaatverandering, ontbreekt vooralsnog inzicht in de complexe relatie tussen klimaatveranderingszorgen en reproductieve besluitvorming, gebaseerd op ethische, milieu-, levensbehoefte- en politieke overwegingen.

Phys.org - Ethical, environmental and political concerns about climate change affect reproductive choices, finds study, 17 nov 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.