3
Fotocredits: 'Smiling family walking in the woods', © World Obesity

FlashKinderen planten 10% van ons bos

De komende 10 jaar plant elk kind op de basisschool een boom. Zo (en met nog meer maatregelen) komt er in Nederland 37.000 hectare bos bij, ofwel 4 keer de omvang van de stad Utrecht. In 2030 telt ons land dan 407.000 hectare bos, met een diversiteit aan soorten bomen van verschillende leeftijden. Dat is 10 procent meer dan nu. Dat staat in de Bossenstrategie die minister Carola Schouten van LNV woensdagmiddag naar de Kamer stuurde. Er wordt niet zomaar geplant; er moet wel een gelegenheid of doel voor zijn. De overheid zoekt naar "nieuwe mogelijkheden om het aanleggen van bos en het planten van bomen te bevorderen, zoals: subsidies voor het planten van bomen, koolstofcertificaten en het planten van bomen bij bijzondere gelegenheden (bijvoorbeeld een geboorte of een huwelijk)."

Rijksoverheid - Afspraak Rijk en provincies: bijna vier keer ter grootte van stad Utrecht aan extra bos, 18 nov 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
ej van Ginkel
ej van Ginkel Land- en tuinbouw
  • #3
  • 20 nov '20
  • 10:32

En wat voor een soort bos als alles eik douglas en lariks wordt en wat populieren waar het te nat is is het ook niet zo spannend meer dit vind ik een stuk spannender al zouden ze alleen de bosrand maar wat diverser inplanten dan zou er al veel gewonnen zijn

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #2
  • 20 nov '20
  • 8:22

#1, Joep: 37000 hectare bos, waarvan binnen Natuur Netwerk Nederland (NNN) 15000 hectare extra bos, 19000 hectare buiten het NNN, bij steden en overgangszones, en 3400 hectare ter compensatie van bomenkap. Bos, dus niet wat bomen lukraak langs de snelweg.
Kinderen erbij betrekken lijkt mij goed. Volwassenen ook trouwens.
Uh.... van Nieuwenhuizen wil juist bomen kappen, zodat er nog meer weg bij kan komen. Wordt kennelijk ook gecompenseerd, zoals bij Amelisweerd. Wel zonde dat die bomen tegen de vlakte gaan, maar anders loopt Nederland vast. En die kleine boompjes zien velen nog niet groot worden.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 19 nov '20
  • 22:36

Versnipperd op diverse plaatsen in stad, dorp en langs de weg wat bomen planten is iets anders dan 37.000 ha aaneengesloten bos. Liefst zodanig dat grotere aaneengesloten natuurgebieden ontstaan (was dat niet de opzet van Natura2000?).

Duizenden akkertjes langs de snelwegen op de grond van Rijkswaterstaat doe je toch ook niet?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.