6
Fotocredits: 'Aardappelen', amsfrank

FlashKies vieze aardappelen

Bij 262 vestigingen van de Britse supermarktketen Tesco kun je voortaan ongewassen aardappelen kopen. Dan helpt tegen voedselverspilling. Aardappelen zijn in Groot-Brittannië het meest weggegooide voedsel. De meest eenvoudige manier om aardappelen een langere houdbaarheid te geven, blijkt ze niet te wassen. Het laagje aarde houdt licht tegen en vertraagt het natuurlijke proces van bederf. Het houdt de aardappelen wel 5 dagen langer vers. Nu consumenten nog even leren dat 'vieze' aardappelen beter zijn.

ESM - Tesco To Sell Unwashed Potatoes To Reduce Food Waste | ESM Magazine, 15 mrt 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Chris van Bruggen
Chris van Bruggen Land- en tuinbouw
  • #6
  • 19 mrt '21
  • 15:51

Ooit had ik een akkerbouw huisgenoot die het met zijn studiegenoten over rooimachines had. Ze vonden dat aardappels rooien niet té 'grond-vrij' moest gebeuren.
Als melkveehouder snap je dat natuurlijk niet. Ik vroeg waarom.
Het antwoord was simpel:

Je moet de aardappels daar bewaren waar je ze vindt: in de grond.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #5
  • 16 mrt '21
  • 22:08

Theo #4, Typisch Nederlands, in Frankrijk worden de rassen meestal nog wel genoemd omdat de recepten ze vaak vermelden. Het gaat dan niet altijd om de structuur maar ook om de smaak.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #4
  • 16 mrt '21
  • 15:00

Niet alleen de kleirestanten (‘ajakkie’) zijn verdwenen. Ook de aardappelrassen worden niet meer genoemd. Vast, kruimig, licht kruimig. Daar dient de wel etiketjes uitpluizend geachte consument het maar mee te doen. Schandalig eigenlijk. Vast is soms kruimig en kruimig vast.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #3
  • 16 mrt '21
  • 13:02

Is al eeuwen zo geweest, niks vies. Niet alleen aardappels maar ook andere knol en wortelgewassen blijven veel langer goed, denk aan het inkuilen. Geen 5 dagen maar vaak 5 weken langer. Winterpeen die niet gewassen is heeft talrijke kleine zijworteltjes die de peen langer doet doorleven, schimmel voorkomt en vocht blijft opnemen. De gewassen peen, vooral die in plastic zakjes krijgen vaak na 1 of 2 weken al zwarte plekken, de ongewassen peen niet. Ik denk dat de consument niet wil betalen voor het extra gewicht van de grond en dat de supermarkt geen grond in de winkel wil hebben. Onze groenteboer heeft zowel gewassen als ongewassen aardappelen en wortelen.

Piet Hermus
Piet Hermus landbouw, schrijft wel eens wat
  • #2
  • 15 mrt '21
  • 23:13

Hoe lagen tot een jaar of 20 a 25 geleden de meeste aardappelen in een groot aantal winkels? Ongewassen. Misschien in supermarkten niet altijd. Dat terwijl wassen de kwaliteit niet ten goede komt. Ik heb dat altijd raar gevonden. Maar de klant koopt met het oog i.p.v. op smaak. Uiterlijk telt. Ooit kozen mensen die aardappelen kookten rassen met smaak zoals eigenheimers en wisten wat er mee te doen.

Tegenwoordig gaat het om uiterlijk. Kijk maar naar al die neptieten en botox tegenwoordig. Al dat gegeil op merkjes.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.