10
Fotocredits: 'Vleeswaren', Schrift-Architekt.de

Flash‘Kanker door nitriet in vleeswaren’

Nadat eerder Franse wetenschappers waarschuwden, trekken nu ook Britse wetenschappers aan de bel. Ze vermoeden dat het eten van vleesproducten zoals spek en ham een serieus gezondheidsrisico is. De reden zijn de nitraten en nitrieten die gebruikt worden om de vleeswaren te beschermen tegen bederf. Ze zouden het risico op kanker verhogen.

Een studie met muizen is voor de Britse wetenschappers zelfs reden om op te roepen tot een verbod op het gebruik van nitriet. Muizen op een dieet van frankfurterworsten ontwikkelden 75% meer kankerachtige tumoren dan muizen op een nitrietvrij dieet en 82% meer dan de controlegroep.

Het Franse gezondheidsinstituut ANSES (vergelijkbaar met ons RIVM) zei in juli een verband te zien tussen dikkedarmkanker en blootstelling aan nitraten en nitrieten. Daarop liet Franse regering weten dat het gebruik van nitrieten in de voedselproductie waar mogelijk zou moeten worden vermeden of zelfs verboden.

Van een verbod lijkt nog geen sprake. De Franse regering lijkt terug te krabbelen. Het ministerie van Landbouw ‘neemt zelfs de taal van de industrie over’, schrijft Francetvinfo. De overheid vraagt zich af of de alternatieven niet gevaarlijker voor de gezondheid; consumenten doen er beter aan vooral niet te veel vleeswaren consumeren.

In 2015 creëerde het in Lyon gevestigde IARC, onderdeel van de WHO, opschudding door te beweren dat bewerkt vlees hoogstwaarschijnlijk kankerverwekkend zou zijn. Een ander onderzoek concludeerde dat de combinatie van bewerkt en rood vlees de kans op kanker zou vergroten.

The Guardian - ?Too much? nitrite-cured meat brings clear risk of cancer, say scientists, 2 jan 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #10
  • 2 jan '23
  • 22:27

Gert #9, jouw hypothese heb ik (ICT-er) geen verstand van. De meeste informatie die ten grondslag ligt aan het WHO advies is gebaseerd op statistische gegevens over een lange periode. In ons land wordt weinig rood vlees gegeten, maar wel veel vleeswaren. Net als bij alcohol lijkt er een kleine toename van de kans op kanker te zijn, met name de dikke darm. Maar let op: vele kleintjes maken één grote. Ik eet best wel eens vleeswaren, maar evenals wijn zeker niet dagelijks. Als je ouder wordt schrik je van het aantal mensen om je heen dat darmkanker krijgt en wordt je voorzichtiger.

Gert van der Hoek
  • #9
  • 2 jan '23
  • 21:30

Joep, voor zover ik het goed begrepen heb, zijn er mechanismen in het lichaam van gezonde mensen, die voorkomen dat er sprake is van "iron overload". Eventueel als extra: wordt bloeddonor.

PS: mijn persoonlijke hypothese is: consumptie van zaadolie verstoort de homeostase van ijzer.

Ton Terlouw
Ton Terlouw Bodemvruchtbaarheid, plantweerbaarheid
  • #8
  • 2 jan '23
  • 21:23

Alarmerende informatie Joep

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #7
  • 2 jan '23
  • 21:09

En rood vlees dan?
Volgens INRA, gepubliceerd in '60 Millions de Consommateurs' (Speciaal nummer 125S, 2018):

'Heemijzer werkt als een initiator van dikkedarmkanker, het betreft cellen in de dikke darm die al ontvankelijk zijn voor het ontstaan van kanker. Ongelukkigerwijs hoe ouder men wordt des te meer van deze slapende cellen er aanwezig zijn die geactiveerd kunnen worden door het ijzer in het vlees.'

'Het schadelijke mechanisme werd door het Toxalim laboratorium van de INRA onderzocht. In de dikke darm gaat dit ijzer een oxidatie proces aan met de aanwezige vetten, waarbij aldehide vrij komt. Deze bevorderen genetische mutaties van de zwakke cellen tot kankercellen. In het slechtste geval worden gezonde cellen gedood waardoor meer ruimte komt voor het ontwikkelen van de verkeerde cellen.'

Bijlage: gemiddelde hoeveelheid heemijzer in rood vlees:
bloedworst 17mg/100g
kalfslever, hart, nieren 5-8mg/100g
rundvlees 2,2-3,3mg/100g
kalfsvlees en schaap 1,2mg/100g
varkensvlees 0,66mg/100g (côte de porc)
varkensvlees 0,82mg/100g (filet mignon)

Gevogelte valt bij ons niet onder 'rood vlees' maar de knalrode eendenborstfilet lijkt een spelbreker.
"Le magret de canard est encore plus riche en fer héminique que la viande rouge. Il contient en effet près de 5 mg de fer/100g".

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #6
  • 2 jan '23
  • 20:43

Als je etiketten leest sta je soms stom verbaasd in de super.
Waarom voegt de Zaanse Hoeve natriumnitraat aan zijn kaas toe? Was het keukenzout op of deugt zijn proces niet?

Laat me niet lachen.
Op Franse markten hangen kraampjes vol met worst- en hamproducten. Ik vroeg of er conserveermiddelen in zitten. Hij zei: 'Non, que du salpêtre' (nee, alleen salpeter).

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.