Flash‘Kanker door nitriet in vleeswaren’
Nadat eerder Franse wetenschappers waarschuwden, trekken nu ook Britse wetenschappers aan de bel. Ze vermoeden dat het eten van vleesproducten zoals spek en ham een serieus gezondheidsrisico is. De reden zijn de nitraten en nitrieten die gebruikt worden om de vleeswaren te beschermen tegen bederf. Ze zouden het risico op kanker verhogen.
Een studie met muizen is voor de Britse wetenschappers zelfs reden om op te roepen tot een verbod op het gebruik van nitriet. Muizen op een dieet van frankfurterworsten ontwikkelden 75% meer kankerachtige tumoren dan muizen op een nitrietvrij dieet en 82% meer dan de controlegroep.
Het Franse gezondheidsinstituut ANSES (vergelijkbaar met ons RIVM) zei in juli een verband te zien tussen dikkedarmkanker en blootstelling aan nitraten en nitrieten. Daarop liet Franse regering weten dat het gebruik van nitrieten in de voedselproductie waar mogelijk zou moeten worden vermeden of zelfs verboden.
Van een verbod lijkt nog geen sprake. De Franse regering lijkt terug te krabbelen. Het ministerie van Landbouw ‘neemt zelfs de taal van de industrie over’, schrijft Francetvinfo. De overheid vraagt zich af of de alternatieven niet gevaarlijker voor de gezondheid; consumenten doen er beter aan vooral niet te veel vleeswaren consumeren.
In 2015 creëerde het in Lyon gevestigde IARC, onderdeel van de WHO, opschudding door te beweren dat bewerkt vlees hoogstwaarschijnlijk kankerverwekkend zou zijn. Een ander onderzoek concludeerde dat de combinatie van bewerkt en rood vlees de kans op kanker zou vergroten.