Altijd die bananen. Kalium opkrikken? Denk aan courgette en avocado.
“Bananen en zalm helpen het schadelijke effect van zout tegen te gaan in het dieet van vrouwen, blijkt uit een studie”. Met dit soort koppen vertalen nieuwsmedia (ingewikkelde) wetenschappelijke vondsten graag naar de concrete boodschap voor de lezer. Toch kan dit voor vertekening zorgen. In dit geval hebben onderzoekers niet bananen en zalm onderzocht maar een voedingsstof die er veel in te vinden is: kalium.
Het onderzoek laat zien dat kaliumrijk voedsel eten specifiek vrouwen wel eens zou kunnen helpen de negatieve effecten van teveel natriumzout te verminderen. Kalium zou namelijk de bloeddruk kunnen verminderen. Dat geldt vooral voor vrouwen met een hoge zoutinname. Om hierachter te komen vergeleken de onderzoekers de leefstijl, bloeddruk, kalium- en natriuminname van meer dan 24.000 mensen.
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.