24
Fotocredits: Kalveren, Krizii

FlashKalfjes moet je meteen doodmaken

Dat lijkt het beste als je dit verhaal leest. Wat zou het geweldig zijn als kalverhouders én de kalfsvleesindustrie zouden durven uitleggen dat ze juist misstanden oplossen, maar dat door Covid-19 én dit soort artikelen de problemen nog verder groeien.

Hoezo durft u niet?

Follow the Money - Het restafval van de zuivelindustrie: drie kalfjes per minuut, 18 aug 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #24
  • 18 aug '20
  • 22:25

Lieve kalverhouders en kalvermesters, kruip eens uit je schulp en vertel zelf je verhaal. Jullie weten dat FTM een verhaal vol klok- en klepelwerk schreef, terwijl het niet onwaar is en zelfs heel logisch en waar klinkt.

Vertel het eens zelf.

willem van aaken
willem van aaken Land- en tuinbouw
  • #23
  • 19 aug '20
  • 5:22

Als ik lees dat binnen 2 weken 20 % van de kalfjes als gestorven zou zijn gemiddeld, dan stop ik met lezen. Dan weet ik genoeg. Tendentieus artikel.

Jopie Duijnhouwer
  • #22
  • 19 aug '20
  • 6:53

Sprayfo en Rendac, die toch zeker niet tot de dierenrechten NGO's horen komen met de volgende cijfers: "De kalversterfte in Nederland ligt volgens de meest recente cijfers van I&R en Rendac op 8,2% voor kalveren tot 3 dagen en 10,8% voor kalveren vanaf 3 dagen tot een jaar." willem van aaken , nee dat is maar 19 % en geen 20, fake news, stoppen met lezen. Het is echt een ongekend schandaal dat in een ontwikkeld land anno 2020 met een hoog ontwikkelde diergezondheidssector bijna één op de vijf kalfjes binnen een jaar doodgaat. Daar valt weinig aan uit te leggen, daar past alleen diepe schaamte.

Jan Harm Borger
Jan Harm Borger Land- en tuinbouw
  • #21
  • 19 aug '20
  • 8:17

#3 Eerst even de cijfers noemen die RVO over 2018 gaf
Aantal geboortes 1.586.697
Sterfte tot 3 dagen 142.809
Sterfte tussen 3 en 14 dagen 56.429
Sterfte tussen 14 en 56 dagen 52.479
Sterfte tussen 56 dagen en 1 jaar 60.076

Wat is die sterfte?
De sterfte tot 14 dagen (doodgeboren en kort daarna) vindt plaats op het melkveebedrijf, kalveren mogen pas op een leeftijd van 2 weken vervoerd worden (EU 10 dagen). Dit is dus de sterfte die melkveehouders ervaren.

Dan de sterfte na 14 dagen, deze vindt vooral plaats op bedrijven die vleeskalveren houden dus buiten het gezichtsveld van de melkveehouder. Maar hier gaat het ook om kalveren die zijn geïmporteerd, dus mag je niet zoals FTM doet het delen door het aantal geboortes, je moet de 806.687 geïmporteerde kalveren (2018) bij het aantal geboortes optellen om hier te komen tot het sterftepercentage, dat wordt dan ( (52.479 + 60.076)/(1.586.697+806.687))*100 % = 4,7 % samen met de 12,55 % voor de eerste 14 dagen (2018) wordt dat dan een sterfte van 17,25 %.

2019 is trouwens wel lager.

N van Rooij
N van Rooij Land- en tuinbouw
  • #20
  • 19 aug '20
  • 8:31

In de cijfers zitten ook de doodgeboren kalveren , vroeg verworpen kalveren en steenvruchten. Geen enkele boer is blij met een dood kalf. Op de meeste plaatsen is de verzorging goed , maar ja je hebt te maken met levende wezens waar ook soms helaas de dood bij hoort.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.