Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog
0
Fotocredits: ‘Jarlsberg cheese’, Howcheng, via Wikimedia Commons

FlashJarlsbergkaas gezond, maar experts ontkennen het

Eet twee plakjes van de Noorse kaas Jarlsberg en je botgezondheid gaat erop vooruit.

Dat zeggen Noorse onderzoekers te hebben ontdekt. Wie denkt met Camembert, cheddar of mozzarella ook goed te zitten komt bedrogen uit: die kazen gaan je niet helpen botontkalking te voorkomen. Het is niet de eerste keer dat een kaas een specifiek gezondheidsvoordeel blijkt te hebben. Ook de Nederlandse kaas Cholfitty claimt door zijn bijzondere samenstelling goed voor het bloed te zijn.

In een studie van 12 weken aten 66 vrouwen van in de dertig 6 weken lang 57 gram Jarlsberg en daarna 6 weken lang 50 gram Camembert per dag.

De onderzoekers wilden weten of het feit dat Jarlsberg meer vitamine K2 bevat een verschil maakt. Dat was zo: de Jarlsberg-eters hadden inderdaad meer vitamine K2 in hun lichaam en ook meer van een hormoon dat botten sterk maakt. De studie werd gefinancierd door een producent van Jarlsbergkaas. Experts waarschuwen: “zie deze studie niet als een aanmoediging om bepaalde kaassoorten te eten”. WC-Eend onderzoek mag niet, hoewel het best zou kunnen kloppen.

Daily Mail - Why a Norwegian cheese could be key in keeping your bones healthy, 5 aug 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.